Kolejna odslona golonki w moim wykonaniu .
Składniki
Golonka wieprzowa tylnia70 dkg. kapusty kiszonej
garsc suszonych sliwek
cebula
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
papryka w proszku - slodka i ostra
sol
lyzka ketchup
lyka oleju
majeranek
2 lyzki koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania
- 1.
- Golonke nalezy umyc i osuszyc.
- 2.
- Ketchup ,olej,sol,swiezo zmielony pieprz ,papryke slodka I ostra -po lyzece ,majeranek -wymieszac i natrzec golonke. Nastepnie golonke odstawiamy na minimum 3 godz. ,choc najlepiej na cala noc . Soli dodajemy do marynaty w zaleznosci od wielkosci golonki. Ja dodalam 2 lyzeczki.
- 3.
- Kapuste pluczemy ,podlewamy mala ilosci wody i dusimy kilka minut ,dodajac do niej koncentrat pomidorowy ,pieprz w ziarenkach ,ziele angielski ,listek laurowy,sol, ewentualnie lyzeczke cukru. Przekladamy do naczynia do pieczenia ,na srodku ukladamy sliwki i cebule pokrojona w cwiarki ,na to kladziemy nasza golonke ,przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ,okolo 2-2,5 godz.( do momentu rozklejenia sie warstw golonki).
Świetna alternatywa dla tradycyjnej gotowanej golonki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Nako ,dziekuje za odwiedziny :).
UsuńZ czasem bedzie u mnie dosc spory wybor golonek ,moj maz to wielki smakosz golonkowy ;)
Uwielbiam takie polskie, swojskie dania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń