poniedziałek, 10 marca 2014

Pikantna golonka wieprzowa na kapuscie kiszonej

 
 

Kolejna odslona golonki w moim wykonaniu .

Składniki

Golonka wieprzowa tylnia
70 dkg. kapusty kiszonej
garsc suszonych sliwek
cebula
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
papryka w proszku - slodka i ostra
sol
lyzka ketchup
lyka oleju
majeranek
2 lyzki koncentrat pomidorowy


Sposób przygotowania

1.
Golonke nalezy umyc i osuszyc.
2.
Ketchup ,olej,sol,swiezo zmielony pieprz ,papryke slodka I ostra -po lyzece ,majeranek -wymieszac i natrzec golonke. Nastepnie golonke odstawiamy na minimum 3 godz. ,choc najlepiej na cala noc . Soli dodajemy do marynaty w zaleznosci od wielkosci golonki. Ja dodalam 2 lyzeczki.
3.
Kapuste pluczemy ,podlewamy mala ilosci wody i dusimy kilka minut ,dodajac do niej koncentrat pomidorowy ,pieprz w ziarenkach ,ziele angielski ,listek laurowy,sol, ewentualnie lyzeczke cukru. Przekladamy do naczynia do pieczenia ,na srodku ukladamy sliwki i  cebule pokrojona w cwiarki ,na to kladziemy nasza golonke ,przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ,okolo 2-2,5 godz.( do momentu rozklejenia sie warstw golonki).

3 komentarze:

  1. Świetna alternatywa dla tradycyjnej gotowanej golonki :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nako ,dziekuje za odwiedziny :).
      Z czasem bedzie u mnie dosc spory wybor golonek ,moj maz to wielki smakosz golonkowy ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie polskie, swojskie dania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń