czwartek, 20 sierpnia 2015

Gesie udka/nozki duszone w warzywach



Pora zaczac sezon na gesine.
Pierwsza propozycje w tym sezonie widzicie na zdjeciach wyzej. Gesie udka /nozki. Tym razem postanowilam przyzadzic gesine duszona w warzywach. Smakuja wysmienicie. Do przygotowania tego dania nalezy uzyc rondla z grubym dnem, dlatego aby nam miesko i warzywa nie przywieraly do naczynia. Warto rowniez sie zaopatrzyc w dobrej jakosci warzywa , aby aromat tych warzyw nadal smaku naszej potrawie. Takie warzywa ktore sa tylko wiorkowate i bez smaku mozna sobie darowac. Zeby cos nam wyszlo pyszne i aromatyczne ,musi byc dobrej jakosci inaczej szkoda naszego czasu.
Polecam wam bardzo tak przygotowane gesie udka, bedzie wam naprawde smakowac .Warto poswiecic czas :)


Składniki

*2 udka (nozki) z gesi
*2 duze marchewki
*maly seler
*2 cebule
*2 kwasne jablka
*2 zabki czosnku
*8 ziaren jalowca
*10 ziarenek pieprzu kolorowego
*2 listki laurowe
*2 ziarenka ziela angielskiego
*po lyzce suszonego majeranku i lubczyku
*sol i swiezo zmielony pieprz do smaku


Sposób przygotowania
1.
Udka umyc i osuszyc.
2.
Naciac od strony skory 3-4 razy.
3.
W rondlu z grubym dnem rozgrzac tluszcz (mocno nagrzac) , nastepnie dokladnie na rumiano obsmazyc udka.
4.
Cebule pokroic w piorka. Czosnek posiekac. Marchew i seler zetrzec na tarce na grubych oczkach. Jablka pokroic w cwiartki.
5.
Do udek dodac cebule ,razem chwile dusic. Nastepnie nalezy dodac starte warzywa, czosnek ,jablka i przyprawy (oprocz soli i zmielonego pieprzu).
6.
Zmniejszamy ogien i dusimy udka z warzywami , co jakis czas obracajac udka i mieszajac warzywa.
7.
W zaleznosci od tego czy Gesina jest od gospodarza czy ze sklepu ,czas duszenia bedzie sie roznil. Moje udka byly takie wiejskie ,wiec czas duszenia byl dluzszy i trwal okol poltorej godzinny.
8.
Okolo 10 minut przed koncem duszenia doprawiamy sola i swiezo zmielonym pieprzem.



Polecam rowniez:
Ges w towarzystwie pomaranczy :
http://kulinariauli.blogspot.de/2015/01/ges-z-pomaranczami-pieczona-w-calosci.html

6 komentarzy:

  1. Nie lubię gęsich udek - tak mam. Jednakże ten przepis można wypróbować chyba tez z innymi mięsami;). Można?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna mozna i z innymi . Mozesz nawet golonke wieprzowa podobnie zrobic ,podlac piwem lub czerwonym winem (wole piwo), na piecu dusic okolo 40 min. i potem w piekarnik na reszte czasu . Pycha wychodzi.

      Usuń
  2. Gęsich udek jeszcze nie przyrządzałam więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina ,sprobuj -naprawde warto . Miesko wychodzi pyszne .

      Usuń
  3. Taka chyba staropolska kuchnia :)

    brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sońka, podobnie przygotowuje inne miesa rowniez . Kiedys dostalam od znajomej przepis na golonke wieprzowa ,przygotowana w podobny sposob . Teraz tak kombinuje , odejmuje skladniki i dodaje inne. Wiec nie bardzo wiem czy starapolski jest ten przepis ,ale tak mnie zaciekawilas , ze w wolnej chwili przygladne sie staropolskim przepisa na Gesine :)

      Usuń