Taka przygotowana piers jest swietna propozycja na uroczysty obiad.
Składniki
*piers z gesi ze skora
*kwasne jablko
*garsc zurawiny
*6-7 suszonych sliwek
*sol,pieprz,majeranek
*swiezo wycisniety sok z polowy pomaranczy
Sposób przygotowania
- 1.
- Piers z gesi myjemy ,dokladnie osuszamy ,odcinamy tluszcz.
- 2.
- Ostrym nozem nacinamy skore w kostke.
- 3.
- Piers kladziemy skora do dolu ,na suchej (bez zadnego tluszczu) ,zimnej patelni ,nastepnie wlaczamy palnik i czekamy az nam sie tluszcz wytopi a skora zarumieni - .Obracamy i smazymy do zarumienienia . Piers przekladamy na talerz i z kazdej strony doprawiamy sola i swiezo zmielonym pieprzem.
- 4.
- Nastepnie przekladamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy jablka ,zurawine,suszone sliwki ,polewamy sokiem z pomaranczy ,oraz dwoma lyzkami wytopionego tluszczu i doprawiamy delikatnie majerankiem sola i swiezo zmielonym pieprzem (tym razem bardziej owoce ) .
- 5.
- Pieczemy w 160-165 st. okolo 20-25 min. ,w zaleznosci od wielkosci piersi . Wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut ,aby soki z miesa rownomiernie sie rozeszly. Kroimy w cienkie plasterki i podajemy np. z ziemniakami i czerwonymi buraczkami na cieplo.
- 6.
- Smacznego.
ale ta gęś smakowicie wygąda, aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziekuje :*
OdpowiedzUsuńPiękne danie i jakie smaki. :) u mnie też dziś żurawina
OdpowiedzUsuńDieta moja pasja ,juz lece zobaczyc ,co wyczarowalas z zurawina ,bo ja uwielbiam zurawine ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie z chęcią bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńDzis zapraszam na cala ges ,przepis juz wkrotce .Ale taka piers powtorze na 2 dzien swiat Bozego narodzenia :)
Usuń