środa, 23 lipca 2014

Piers z gesi w żurawnie, jabłkach i śliwkach suszonych



Taka przygotowana piers jest swietna propozycja na uroczysty obiad.



Składniki

*piers z gesi ze skora
*kwasne jablko
*garsc zurawiny
*6-7 suszonych sliwek
*sol,pieprz,majeranek
*swiezo wycisniety sok z polowy pomaranczy

Sposób przygotowania

1.
Piers z gesi myjemy ,dokladnie osuszamy ,odcinamy tluszcz.
2.
Ostrym nozem nacinamy skore w kostke.
3.
Piers kladziemy skora do dolu ,na suchej (bez zadnego tluszczu) ,zimnej patelni ,nastepnie wlaczamy palnik i czekamy az nam sie tluszcz wytopi a skora zarumieni - .Obracamy i smazymy do zarumienienia . Piers przekladamy na talerz i z kazdej strony doprawiamy sola i swiezo zmielonym pieprzem.
4.
piers z gesi - krok 4 Nastepnie przekladamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy jablka ,zurawine,suszone sliwki ,polewamy sokiem z pomaranczy ,oraz dwoma lyzkami wytopionego tluszczu i doprawiamy delikatnie majerankiem sola i swiezo zmielonym pieprzem (tym razem bardziej owoce ) .
5.
Pieczemy w 160-165 st. okolo 20-25 min. ,w zaleznosci od wielkosci piersi . Wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut ,aby soki z miesa rownomiernie sie rozeszly. Kroimy w cienkie plasterki i podajemy np. z ziemniakami i czerwonymi buraczkami na cieplo.
6.
Smacznego.


6 komentarzy:

  1. ale ta gęś smakowicie wygąda, aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne danie i jakie smaki. :) u mnie też dziś żurawina

    OdpowiedzUsuń
  3. Dieta moja pasja ,juz lece zobaczyc ,co wyczarowalas z zurawina ,bo ja uwielbiam zurawine ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzis zapraszam na cala ges ,przepis juz wkrotce .Ale taka piers powtorze na 2 dzien swiat Bozego narodzenia :)

      Usuń