Bardzo smaczny sposob na kaczke . Wspanial sie prezentuje na talarzach. Ja kaczke podzielilam tym razem i z czesci rosolowych ugotowalam pyszny rosol.
Składniki
1 kaczka
garsc zurawiny
garsc suszonych sliwek
1 duze jablko (kwasne)
lyzeczka majeranku
cebula
2 marchewki
sol ,pieprz swiezo mielony
3-4 ziarenka jalowca
Sposób przygotowania
1.
Kaczke myjemy osuszamy i dzielimy na czesci . Ja osobiscie wykorzystalam skrzydlka i korpus do ugotowania rosolu. Reszte kaczki nacieramy mieszanka soli ,pieprzu i majeranku.
2.
Mieso ukladamy w brytfance ,dodajemy zurawine ,sliwki suszone ,marchew pokrojona w grube plasterki ,cebule podzeilona na 4-6 czesci ,oraz jablko pokrojone w osemki.
3.
Podlewamy okolo 150 ml goracej wody ,przykrywamy naczynie .
4.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ,okolo 1,5 godziny -do miekosci miesa.
Rady
Czas pieczenia moze byc rozny ,zalezne jest od :
*rodzaju piekarnika
*wielkosci kaczki
*naczynia w ktorym pieczemy
dlatego majac to wszystko na uwadze ,nalezy sprawdzac miesko i piec do miekosci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz