Bardzo lubie takie zupki ,szczegolnie latem :)
Składniki
Cwiartka mlodej kapusty
Lodyga selera naciowego
Polowa bulwy kopru wloskiego (fenkułu)
2 mlode marchewki
2 mlode ziemniaki
mala cebula
sol ,pieprz
kromka chleba tostowego
maslo
Sposób przygotowania
1.
Kapuste szatkujemy.Seler naciowy kroimy na male kawalki.Koper rowniez szatkujemy.Marchew scieramy na tarce o duzych oczkach.Cebule kroimy w kostke.Ziemniaki obieramy í kroimy w kostke.
2.
W garnku topimy maslo ,dodajemy cebule i ja krotka chwile szklimy ,dodajemy marchewke i razem dusimy okolo 3-4 minuty . Dodajemy reszte wyrzyw i mieszamy.Zalewamy goraca woda ,tak aby przykrylo wyrzywa. Dodajemy pol lyzeczki soli. Gotujemy do miekkosci warzyw - na malym ogniu . Miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ewentualnie swiezo starta galka muszkatalowa.
3.
Chleb kroimy w kostke i na rozgrzanej patelni , na masle smazymy rumiane grzanki.
4.
Zupe podajemy z grzankami.
Rady
Jezeli kupimy dobrej jakosci warzywa ,to wyjdzie nam pyszna zupa
Bardzo lubię kremy, utarło się że to dla chorych, nic bardziej mylnego. :)
OdpowiedzUsuńJa tez lubie bardzo zupy -kremy :) . wlasnie mi w garnku bulgocze nastepna :)
Usuń