Taka salatka nadaje sie swietnie na letni obiad ,jako propozycja do kosza piknikowego ,lekka kolacje .
Jest pyszna :) .
Przygotowanie jej zajmuje nie cale pol godzinny :)
Składniki
* avokado* 150 g krewetek (ja mialam mrozone)
* 1 mala salata rzymska
* 5 pomidorkow koktajlowych
* lyzeczka musztardy
* 5-6 galazek koperku
* lyzka oleju
* lyzka octu winnego
* sol,pieprz,cukier
* 3 lyzki kwasnej smietany
* 3 lyzki creme fraich
* kilka galazek szczypiorku
* sok z cytryny
Sposób przygotowania
- 1.
- Rozpocznijmy do dresingu: Olej ,ocet winny ,musztarde ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konstynencji -dodajemy sol ,pieprz i cukier do smaku.
- 2.
- Krewetki nalezy umyc ,oczyszcic i osuszyc . Jezeli sa mrozone ,nalezy odmrozic.
- 3.
- Krewetki smazymy po 2 minuty z kazdej strony .Ja smaze na masle .
- 4.
- Salate myjemy i rwiemy na mniejsze kawalki.
- 5.
- Pomidorki myjemy i kroimy na polowki .
- 6.
- Koperek siekamy . Szczypiorek podobnie.
- 7.
- Smietane i creme fraiche mieszamy . Dodajemy szczypiorek ,sol,pieprz i cukier do smaku.
- 8.
- Avokado nalezy przekroic na pol ,wydrazyc pestke i miazsz. Miazsz kroimy na mniejsze kawalki ,skrapiamy cytryna ,soli delikatnie i mieszamy,jezeli bedziemy chcieli podac salatke w wydrazonym avokado -nalezy je od srodka rowniez skropic cytryna.
- 9.
- Do miski w ktorej znajduje sie dresing wkladamy salate ,pomidory ,miazsz z avokado ,krewetki ,koperek i mieszamy . Salatke przekladamy ewentualnie do skorupki po avokado ,na kazda kladziemy po lyzce smietany z creme fraiche.
- 10.
- Jemy samodzielnie lub np. z bagietka :)
Kochana - zdjęcia i sposób podania - mistrzostwo!!! Wygląda przepysznie!!! Będę musiała wypróbowac, bo mam całą torbę mrożonych krewetek w zamrażarce i tak leżą i leżą :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Mam nadzieje , ze bedzie Ci smakowac :) . Dzieki , za tak mily komentarz :)
UsuńUwielbiam krewetki i wszelkiego rodzaju przekąski na szybko :-) Ciepłe zimne, obojętnie byleby szybko je przygotować! :-)
OdpowiedzUsuń