wtorek, 13 maja 2014

Rolada z kielbasa




Składniki

1,2-1,5 miesa z lopatki
petko kielbasy np. slaskiej
sol,pieprz
majeranek,lisc larowy
kilka kulek jalowca
ziele angielskie
3 zabki czosnku
2 lyzki musztardy

Sposób przygotowania

1.
Mieso nalezy umyc ,osuszyc. Rozkrojic na pol ,ale nie do konca -tak aby powstal ladny duzy plat miesa . Delikatnie rozbijamy .
2.
Mieso smarujemy "od srodka" musztarda ,doprawiamy sola ,swiezo zmielonym pieprzem i majerankiem. Kladziemy kielbase i zwijamy tak ,aby postala rolada. Zwiazujemy ,aby nam sie nie rozpadla podczas pieczenia .
3.
Czosnek przeciskamy przez praske ,dodajemy okolo 1 plaskiej lyzeczki soli ,pieprz ,majeranek ,lyzke musztardy ,mozna dodac 2 lyzki oleju rowniez . Tak powstala mieszanka nacieramy nasz rolade . Ukladamy w naczyniu , obkladamy listkiem laurowym ,jalowcem,pieprzem w ziarenkach . Odstawiamy w chlodne miejsc na okolo 2-3 godz. lub na cala noc.
4.
Mieso nalezy obsmazyc na patelni z kazdej strony. Patelnia musi byc dobrze rozgrzana. Nastepnie przekladamy do naczynia do pieczenia i pieczemy pod przekryciem okolo 90 min. w zaleznosci od wielkosci miesa. Temperatura pieczenia 180 st.
  • Rady

    Rolada rownie dobrze smakuje na cieplo ,jak i na zimno.
  • 3 komentarze:

    1. Bardzo dziekuje za nominacje :*

      OdpowiedzUsuń
    2. Muszę to danie wypróbować. Jestem typowym mięsożercą :-) pozdrawiam :-*

      OdpowiedzUsuń
    3. Zapraszam do wyprobowania i dziekuje za odwiedziny :)

      OdpowiedzUsuń