Tort zrobilam na urodziny Bratanicy meza mego ;) .
Składniki
Biszkopt makowy:6 białek
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
300 ml slodkiej smietany 30%
+ 300 ml slodkiej smietany 30 %
200 g serka Mascarpone
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka truskawkowa
250 g truskawek
kwaskowate powidla
polewa czekoladowa do dekoracji
ewetualnie inne dekoracje (wedlug uznania)
Sposób przygotowania
- 1.
- Biszkopta makowy: Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Tortownica o srednicy 26 cm -lub jak w moim przypadku ,tortownica w ksztalcie serca o podobnej wielkosci. Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.
- 2.
- Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.
- 3.
- Galaretki : 1 galaretke cytrynowe rozpuszczamy w 200 ml wody . Druga cytrynowa podobnie . Galaretke truskawkowa rozpuszczamy w 400 ml wody (najlepiej w jakiejs misce) .
- 4.
- Truskawki myjemy ,kroimy na cwiartki lub polowki ( w zaleznosci od wielkosci owocow) i dodajemy do przestudzonej galaretki truskawkowej.
- 5.
- 300 ml smietanki ubijamy ,nastepnie dodajemy dobrze przestudzona (lekko sie scinajaca) galaretke cytrynowa i szybko mieszamy aby grudki nie powstaly.
- 6.
- Nastepnie ubijamy pozostale 300 ml smietanki i delikatnie mieszamy z serkiem Mascarpone ,nastepnie dodajemy druga galaretke i rowniez szybko mieszamy.
- 7.
- Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy mase z bitej smietany ,na mase zastygajaca galaretke truskawkowa z truskawkami , nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie pozostala mase z bitej smietany ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .
- 8.
- Wierzch torta smarujemy i dekorujemy masa ze bitej smietany i Mascarpone. Dekoracja wedlug gustu.
Rady
Smietane przed ubiciem nalezy dobrze schlodzic. Galaretki nalezy do masy wlewac powoli i szybko mieszac. Jezeli chcemy z masy robic dekoracyjne kleksy itp. ,dobrze jest mase na jakies 5-8 minut wlozycMoj tort zostal wydrukowany w gazetach kuchnia i kropka oraz Naj:
(zdjecie z gazety Naj)
Ten torcik zostal rowniez wyrozniony w konkursie miesiecznika "Sol i pieprz"
:)
zjadłoby się.. ojj.. muszę na to jeszcze trochę poczekać zeby nie zaszkodzić dzidzi w brzuszku :)
OdpowiedzUsuńale jak juz dzidzia sie pojawi ,to zachecam ,abys sobie dogodzila . Zdrowka Tobie i Twojem malenstwu :). Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńJedz kochana póki dzidzia w brzuszku, niczym Jej teraz nie zaszkodzisz bo jak się pojawi to jeszcze długo nie pojesz takich smakołyków, choćby przez truskawki ;) korzystaj..
OdpowiedzUsuńAnna to fakt ,jak sie urodzi i karmi piersia ,to nie raz okazuje sie ze do jedzenia pozostal chleb z maslem :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda tort a jeszcze lepiej na pewno smakuje.....
OdpowiedzUsuńTort smakuje super , polecam wypróbować ;). Dziękuję za odwiedziny :)
UsuńJaki wysoki,już tęsknię za latem :)
OdpowiedzUsuń