Bardzo prosty ,szybki i dietetyczny pomysl na obiad . Wspaniale smakuje takie polaczenie.
Polecam :)
Składniki
Dla 4 osob:600-700 dkg lososia ze skora
tymianek swiezy
50 dkg zielonych szparagow
salata rzymska
3-4 pomidory koktajlowe
bazylia
mala cebula
cytryna lub limonka
kromka chleba tostowego
5 dkg sera fetta
olej rzepakowy
sol,pieprz
lyzeczka musztardy
ocet winny (do salatek)
Sposób przygotowania
- 1.
- Łosoś podzielic na 4 czesci . Kazda czesc doprawic sola i pieprzem,natrzec delikatnie tymiankiem (wczesnie nalezy go delikatnie rozetrzec w palcach ,aby wydobyc aromat tymianku) ,skropic sokiem z cytryny lub limonki od strony bez skory.
- 2.
- Odstawic na moment w chlodne miejsce.
- 3.
- Szparagi oczyscic i odciac twarda czesc.
- 4.
- Salate umyc i porwac na mniejsze kawalki. Pomidory umyc i pokroic na polowki lub cwiartki.Ser Fetta pokroic na male kawalki.Cebule kroimy w drobna kosteczke Chleb tostowy pokroic na kwadrciki i zrobic grzanki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina masla. Z musztardy ,octu winnego i oleju ,soli ,pieprzu i cukru -ucieramy jednolity dresing.
- 5.
- Rozgrzewamy grilla ,smarujemy delikatnie olejem. Łosoś kladziemy na grillu od strony skory i grillujemy okolo 6 minut . Odwracamy na druga strone i grilujemy okolo 4 min. w zaleznosci od grubosci kawalkow.
- 6.
- W tym samym czasie rozgrzewamy patelnie na ktorej smazymy szparagi .Do smazenia uzywamy masla. Szpargi smazymy okolo 10 min.
- 7.
- Skladniki na salatke laczymy z dresingiem . Wszystko ukladamy na cieplych talerzach .
- 8.
- Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz