Bardzo lubiane u mnie w rodzinie . Mozna je podawac z roznymi sosami (np. pieczarkowym lub miesnym) ,dobrze tez smakuja na zimno . Warto wyprobowac. Sa dobrym pomyslem jak nam zostana ziemniaki z obiadu np. .Polecam :)
Składniki
* 1 kg ziemniakow* 1 jajko
* 2 zoltka
* 2-3 lyzki maki pszenej
* 2 lyzki gestej smietany
*50-60 g zoltego sera (np. ementaler)
* sol ,pieprz, galaka muszkatalowa
* bulka tarta i tluszcz do smazenia
Sposób przygotowania
- 1.
- Ziemniak nalezy obrac ,umyc i ugotowac w wodzie z dodatkiem soli.
- 2.
- Ziemniaki odcedzic i postawic na palnik aby dobrze odparowaly.Odstawiamy na okolo 10 min.
- 3.
- Ziemniaki przecieramy praska.
- 4.
- Ser scieramy na drobnej tarce.
- 5.
- Przetarte ziemniaki mieszamy z jajkiem ,zoltkami,maka,smietana i serem. Doprawiamy mase sola ,pieprzem i galka muszkatalowa.
- 6.
- Formujemy male , owalne kotleciki (mi wychodzi okolo 10-12 sztuk ). Kotleciki obtaczamy w bulce tartej i smazymy na dobrze rozgrzanej patelni na zloty kolor.
- 7.
- Gorace kotleciki podejemy z sosem np. pieczarkowym , z suszonych grzybow ,miesnym ,koperkowym itd. .
- 8.
- Smacznego.
proba
OdpowiedzUsuńJa chyba bede musiala je zrobic. Ostatni raz jadlam w PL kilka lat temu, a sa takie pyszne...
OdpowiedzUsuńMoja mama robi takie często jak zostaną jej pyrki :)
OdpowiedzUsuńOjj ale mi ochoty narobiłaś,mniamm
Mega apetyczne i ten sosik mmm :)
OdpowiedzUsuńJa tez czesto robie ,zawsze troche wiecej -bo lubie tez na zimno zjesc:). Dziekuje za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńno i mam już pomysł na kolejny proszony obiadek :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ,ze nie bedziesz rozczarowana :)
Usuń