Takie roladki bardzo smakowaly moim dziecia ,ktore przepadaja za ryzem :)
Składniki
Dla 4 osob :* 4 plastry z piersi indyka
* 3/4 szklanki ryzu na Risotto
* 0,5 szklanki bialego wina
* okolo 1,5 szklanki wody lub bulionu (np. z kurczaka bulion)
* mala cebula
* 2 lyzka masla
* sol,pieprz,kurkuma,suszone lub swieze ziola (mieszanka)
* garsc startego parmezanu
Sposób przygotowania
- 1.
- Mieso umyc ,osuszyc i rozbic delikatnie ,tak aby powstaly platy na roladki.
- 2.
- Cebule pokroic w kostke i zeszklic na lyzce masla.
- 3.
- Dodajemy ryz i lekko go smazymy ,zalewamy bialym winem ,nastepnie nalezy dodawac po troche wode lub bulion ,czesto mieszajac . Dodajemy kurkuke (okolo plaskiej lyzeczki) .
- 4.
- Jezeli ryz juz dojdzie ,dodajemy ziola ,sol ,pieprz do smaku oraz lyzke masla i parmezan-mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut na bok.
- 5.
- Mieso delikatnie solimy i pieprzymy .
- 6.
- Risotto rozkladamy na miesie i zwijamy roladki,spinamy wykalaczkami.
- 7.
- Smazymy z kazdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
- 8.
- Podajemy np. z sosem pieczarkowym i zielona salata.
- 9.
- Moj przepis na szybki sos pieczarkowy: *500 g pieczrek brazowych * 400 ml slodkiej smietany 30 % * mala cebula * sol ,pieprz Wykonanie: Cebule pokroic w drobna kostke ,podusic na masle ,dodac pokrojone w plasterki pieczarki i odparowac . Dodajemy smietane i na malym ogniu redukujemy ja ,tak aby zrobil sie fajny gesty ,kremowy sosik . Doprawiamy tylko sola i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz