Bardzo prosty do przygotowania ,smaczny ,puszysty . Polecam jako cieply podwieczorek dla dzieci lub jako cieple sniadanie w chlodne dni . Omlet cesarski pochodzi z kuchni austriackiej , jest rowniez bardzo popularny w Niemczech.
Składniki
* 50 g masla* 6 jajek
* opakowanie cukru waniliowego
* szczypta soli
* 3-4 lyzki cukru
* 250 g maki
* 500 ml mleka
* maslo do smazenia
* cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- 1.
- Maslo roztopic.
- 2.
- Zoltka oddzielamy od bialek . Zoltka ucieramy z 2 - 3 lyzkami cukru i cukrem waniliowym. Dodac mleko ,make i wymieszac .Dodac powoli roztopione maslo. Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli. Polaczyc wszystko razem.
- 3.
- Lyzke masla roztopic na rozgrzanej patelni. Wlewamy mase (okolo 1 cm wysokosci) i smazymy na zloy kolor ,obracamy smazymy z drugiej strony i przy pomocy dwoch lyzek szarpiemy nasz omlet . Posypujemy lyzka cukru i lekko karmeluzujemy -jezeli wolimy mniej slodkie ,mozemy ta czesc pominac.
- 4.
- Przekladamy na cieply talerz i posypujemy cukrem pudrem . Mozna poddac z mussem jablek lub np. konfitura z zurawiny .
Rady
Mi z tej ilosci skladnikow ,wychodzi okolo 4 omletow -smaze na sredniej wielkosci patelni. Musimy wyczuc czas smazenia,nawet jak bedziemy szarpac nasz omlet i bedzie lekko surowy w srodku ,to wytarczy podsmazyc jeszcze przez chwile -wazne zeby ni trzymac zbyt dlogo ,zeby nie byl za suchy . Wazne aby nie byl tez za cienki.Make najlepiej przesiac przez sitko.
Polecam serdecznie.
Uwielbiam takie omleciki :)
OdpowiedzUsuńMy tez ...szkoda ,ze jakos tylko malo fotogeniczny jest ;)
OdpowiedzUsuń