Saltaka ktora sie swietnie nadaje do dan z grilla na przyklad. Szybka i prosta w przygotowaniu.
Składniki
1 kg ziemniakow salatkowych2 cebule
2 ogorki kwaszone
Sos :
1 lyzeczka musztardy
4 lyzki oleju
5 lyzek octu winego /ziolowego
sol ,pieprz,cukier
Pozatym:
200 g boczku
2 lyzki oleju
5 lyzek wody
Sposób przygotowania
- 1.
- Ziemniaki umyc i ugotowac w lupinach . Nastepnie obrac z lupin i pokroic w plasterki.
- 2.
- Cebule obrac i pokroic w cienkie plasterki.
- 3.
- Ogorki pokroic w cienkie plasterki.
- 4.
- Sos : skladniki sosu polaczyc z soba w kolejnosci: do musztardy dodajemy ocet i szybko mieszamy ,nastepnie olej i dokladnie ze soba laczymy ,nastepnie sol,cukier ,pieprz . Przyprawy dodajemy wedlug uznania.
- 5.
- Warzywa i sos nalezy polaczyc razem i odstawic na okolo 2-3 godzinny w chlodne miejsce .
- 6.
- Boczek pokroic w drobna kostke. Dobrze rozgrzac olej i wytopic na nim boczek ,nastepnie zalewamy 5 lyzkami wody i polewamy tuz przed podaniem slatke. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz