Bardzo smaczny boczek -na cieplo i na zimno.
- Składniki
1,5 - 2 kg surowego boczku
2-3 zabki czosnku
2-3 lyzeczki soli
2-3 lyzki majeranku
0,5 lyzeczki swierzo zmielonego pieprzu
2-3 listki laurowe
2- ziarenka ziela angielskiego
2-3 zabki czosnku
2-3 lyzeczki soli
2-3 lyzki majeranku
0,5 lyzeczki swierzo zmielonego pieprzu
2-3 listki laurowe
2- ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- 1.
- Boczek nalezy umyc i osuszyc.
- 2.
- Czosnek przeciskamy przez praske i ucieramy z sola. Dodajemy pieprz ,majeranek i mieszamy. Nacieramy boczek z kazdej strony ,dodajemy listek laurowy,ziele angielskie .
- 3.
- Ukladamy ciasno w naczyniu i odstawiamy na okolo 12 godzin w chlodne ciemne miejsce.
- 4.
- Nastepnie formujemy rolade z boczku ,zwiazujemy dratwa . Ukladamy w brytfance ,przykrywamy i pieczemy w zaleznosci od wielkosc boczku 1,5 do 2 godzin w temperaturze 200 st. (gora -dol).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz