czwartek, 20 lutego 2014

Boczek pieczony z nuta majeranku i czosnku




Bardzo smaczny boczek -na cieplo i na zimno.             
    Składniki

1,5 - 2 kg surowego boczku
2-3 zabki czosnku
2-3 lyzeczki soli
2-3 lyzki majeranku
0,5 lyzeczki swierzo zmielonego pieprzu
2-3 listki laurowe
2- ziarenka ziela angielskiego

  • Sposób przygotowania

    1.
    Boczek nalezy umyc i osuszyc.
    2.
    Czosnek przeciskamy przez praske i ucieramy z sola. Dodajemy pieprz ,majeranek i mieszamy. Nacieramy boczek z kazdej strony ,dodajemy listek laurowy,ziele angielskie .
    3.
    Ukladamy ciasno w naczyniu i odstawiamy na okolo 12 godzin w chlodne ciemne miejsce.
    4.
    Nastepnie formujemy rolade z boczku ,zwiazujemy dratwa . Ukladamy w brytfance ,przykrywamy i pieczemy w zaleznosci od wielkosc boczku 1,5 do 2 godzin w temperaturze 200 st. (gora -dol).
  • Rady

    Jezeli chodzi o przyprawy ,to czosnku i majeranku dodajemy tyle -aby intesywnosc tych przypraw nam odpowiadala -wiadomo jedni lubia mniej ,inni bardziej . Soli dodajemy w zaleznosci ,jak duzy mamy kawalek boczku. T
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz