Pyszny ,aromatyczny pieczony boczek. Mozna jesc go na cieplo ,mozna na zimno .Polecam z musztarda ,chrzanem lub cwikla .
Pieknie bedzie pachnialo podczas pieczenia . Do tego pyszny chleb wiejski ! :)
Składniki
* boczek ze skora okolo 1,5 kg*2 lyzki majeranku suszonego
*2 plaskie lyzeczki soli
*pol lyzeczki pieprzu
*3 zabki czosnku
Sposób przygotowania
- 1. Boczek umyc . Skore ponacinac w kwadarcik .
- 2. Sol ,pieprz ,majeranek i przecisniety czosnek rozetrzec ze soba.
- 3. Nastepnie natrzec dokladnie boczek i odstawic w chlodne miejsce na 5-6 godzin.
- 4. Boczek ukladamy skora do gory . Boczek pieczemy w 180 st . przez okolo 2 godziny . piec minut , przed koncem pieczenia ,wlaczamy funkcje grilla i pieczemy w temperaturze 220 st. ,zeby nam sie skora ladnie zarumienila.
Ja jeszcze dodaję nasiona kopru, tak jak moja babcia i mama. Od biedy można dodać nasiona kminku :)
OdpowiedzUsuńmhy ,pewnie ze swietny pomysl . Nastepnym razem chetnie dolorze . Dzieki ,za typ :)
OdpowiedzUsuńPyszny boczuś, świetnie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym taką kanapkę z pieczonym boczkiem. Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńCiazowe zachcianki -nick mowi sam za siebie ;)
UsuńA gdzie kminek,to cały smak i zapach,bez niego ani rusz przy takim boczusiu.
OdpowiedzUsuńGrazia,mi akurat tak doprawiony smakuje. Kminek lubię w daniach z kapustą lub w pieczywie. Ale myślę, że na pewno ktoś skorzysta z Twojej podpowiedzi :). Teraz mam pomysl na jeszcze inny boczek,ale najpierw muszę kupic jakiś ładny kawałek kupić.
Usuń