wtorek, 22 lipca 2014

Nalesniki z twarogiem i serkiem mascarpone


Uwielbiam nalesniki...pomimo ich kalorycznosci ;)
 

Składniki

Ciasto:
okolo 3,5 szkl. maki
mleko
woda mineralan gazowana - mleko i wode dodajemy w proporcjach trzy /czwarte mleka ,jedna/ czwarta wody -ciasto ma miec konstyntencje smietany
jajko
szczypta soli
cukier waniliowy

Farsz:

250 gram sereka smietankowego
opakowanie (200g) serek mascarpone
2 zoltka
cukier waniliowy
okolo 2 lyzek cukru w zaleznosci od upodoban

opocjonalnie dodajemy wnilie lub cynamon

Sposób przygotowania

1.
Ciasto : Make przesiewamy do wysokiego naczynia , dodajemy szczypte soli , jajko ,cukier waniliowy ,mleko i wode ,miksujemy i odstawiamy na okolo 30 minut.
2.
Nastepnie ucieramy dwa zoltka z cukrem ,cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy ,dodajemy po lyzce mascarpone i mieszamy ( nie miksujemy ) ,nastepnie twarog smietankowy -ewentualnie dosladzamy (jak kto lubi) , dodajemy wanilie lub cynamon.
3.
Po 30 min. do ciasta dolewamy lyzke oleju i delikatnie mieszamy . Smazymy nalesniki na natluszczonej ,dobrze rozgrzanej patelni ,smarujemy masa i skladamy w trojkaty .
4.
SMACZNEGO :)
  • Rady

    Jezeli nam zostana nalesnik,i a po pewnym czasie bedziemy mieli ochote zjesc je na cieplo ,to mozna je ladnie opiec na masle ,beda rownie smacznie .

  •  
     

    4 komentarze: