Pyszne ,delikatne ciasto ktore przygotowalam wedlug przepisu z blogu Mojewypieki.com . Jedyne co zmienilam to ilosc cukru na mnijsza ilosc . Dodalam porzeczki i maliny. Jest przepyszne.
Składniki
Składniki ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (plaskie)
2-3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniowa pianka:
5 białek
3\4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
250g malin
250 g czerwonych porzeczek
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1.
Wykonanie ciasta kruchego: Masło posiekac szybko i zagniesc z maka,proszkiem do pieczenia ,cukrem i zoltkami. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać 1-2 łyżki wody.
2.Ciasto nalezy podzielic na dwie czesci jedna czesc to 60 % ,druga 40%. Ciasto nalezy zamrozic.
3.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm lub tortownice o srednicy 26 cm, nalezy wysmarowac masłem, oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć wieksza czesc ciasta (60 %) na tarce do warzyw. Podpiec w temperaturze 190ºC , około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia
4.Kiedy juz ciasto bedzie dobrze przestudzone ,nalezy ubic bialka na sztywno. Do ubitych bialek dodajemy powoli cukier,cukier waniliowy i caly czas nadal ubijamy na najwyzszych obrotach.
5.Nastepnie dodajemy proszek budyniowy nie przerywajac miksowania i na koncu cienka struzka wlewamy olej -wszystkie skladniki musza sie dobrze polaczyc
6.Na podpieczony, zimny spód ciasta nalezy wyłożyć ubitą pianę. Wyrównac i ulozyc owoce (maliny otworami do gory). Owoce leko wpychamy w piane. Na wierzch zetrzeć pozostala mniejsza czesc ciasta.
7.Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez okolo 30-40 minut. Po upieczeniu opruszamy cukrem pudrem.
Jak zwykle obłędne :)
OdpowiedzUsuńDzieki :)
UsuńPysznie wygląda w przekroju! ;)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda , ale też jest pyszne :)
UsuńMmm, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , zachęcam do wypróbowania :)
Usuń