Delikatne w smaku ,troche inne od tradycyjnych racuchow ,ale rownie smaczne :).
Ja robie bez dodatku proszku do pieczenia lub sody ,dlatego ze moje dzieci wola takie bardziej plaskawe ;) .Jezeli ktos chce zeby wyrosly bardziej ,nalezy dodac plaska lyzeczke proszku do pieczenia.
Składniki
* 2 jajka* pol szklanki kaszy mannej (szkl. o pojemnosci 200ml )
* 1,5 szklanki maki
* 250ml maslanki
* 3 lyzki cukru
* cukier waniliowy
* plaska lyzeczka proszku do pieczenia
* 1 sredniej wielkosci jablko
* lyzeczka cynamonu do jablek i lyzeczka do posypania
* cukier puder
Sposób przygotowania
- 1.
- Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym .
- 2.
- Do ubitych jaj ,dodajemy pomalu maslanke i dalej miksujemy.
- 3.
- Nastepnie dodajemy malymi porcjami kasze manna ,make wymieszana z proszkiem i szczypta soli i delikatnie mieszamy.
- 4.
- Przykrywamy sciereczka i oddstawiamy na 30 minut.
- 5.
- Jablko kroimy w male plasterki i mieszamy z lyzeczka cynamonu ,dodajemy do ciasta.
- 6.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smazymy male placuszki. Odsaczamy z nadmiaru tluszczu na reczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego.
Rady
Placuszki nie wyrastaja tak wysoko ,jak np. racuchy -ale mimo to sa rownie smaczne :).Mozna je rowniez podac z lodami waniliowymi .
Apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje . Lubiane przez moje dzieci :)
UsuńZ dodatkiem kaszy manny jeszcze nie próbowałam. Niedługo nadrobię :)
OdpowiedzUsuńWychodza takie troche inne ,delikatne . Ja nie dodaje zadnego spulchniacza ,ze wzgledu na dzieciaki ,ktore wola takie mniej wyrosniete :)
UsuńJak tak patrzę na zdjęcia, to takie plaskawe wcale nie są, a apetyczne owszem :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńChodzilo mi z ta plaskoscia o to ,ze sa bardziej niz np. tradycyjne racuchy ,ale innych moje dzieci nie rusza ;).
Pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny:)
świetne, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńJustyna ,zapraszam do wyprobowania przepisu :)
Usuń