Składniki
Skladniki :1, 5 kg. ziemniakow mlodych tym razem
cebula
szczypiorek
koperek
2 male zabki czosnku
plaska lyzka maki
sol,pieprz ,papryka ostar i slodka w proszku
jajko
oraz:
jogurt dobrej jakosci (maly kubek)
lyzka smietany kwasnej
pol lyzeczki cukru ewentualnie
opakowanie 150 g . lososia wedzonego
Sposób przygotowania
- 1.
- Ziemniaki obieramy . Nastepnie nalezy jej zetrzec ,na tarce o drobnych oczkach . Nastepnie scieramy obrana cebule . Ja zawsze pozwalam takiej masie troche ociec na sicie . Nastepnie zbieram skrobie ,ktora nam sie osiadzie na dnie i dodaje do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko ,posiekany szczypiorek i koperek ,sol,pieprz ,papryke ostra i slodka ,oraz okolo lyzki maki . Mieszamy i odstawiamy na moment ,aby maka troszke napeczniala
- 2.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smazymy placuszki na zloty kolor. Nastepnie je odsaczamy z tluszczu , na papierowym reczniku.
- 3.
- Z jogurtu ,smietany-na maly kubek jogurtu ,dodaje lyzke smietany ,szczypiorku i pokroionych dwoch plasterkow lososia robimy sos ,ktory doprawiamy do smaku sola ,pieprzem i ewentualnie cukrem. Placuszki podajemy z pozostalymi plastrami lososia i sosem . Smacznego
Rady
Szczyporek i koperek dodajemy w dowolnych iloscia , w zaleznosci jak bardzo lubimy ich smak .To danie znalazlo sie na 3 miejscu w konkursie "Smaczny obiad bez miesa" :
http://www.przyslijprzepis.pl/konkursy/smaczny-obiad-bez-miesa#a
Wow :) A ile dajesz oleju do smazenia? Zeby zakryly placki czy odrobine?
OdpowiedzUsuńHmm, mysle jak by tutaj Ci dokladnie wytlumaczyc . Odrobina to bedzie za malo , bo wtedy placki wyjda za suche ,zeby zakryly placki to znowu za duzo ;) . Tak aby masa lekko sie w ten olej wtopila ;) . Nastepnym razem nagram jak smaze i wkleje tutaj linka do filmiku ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuń