Składniki
Masa czekoladowa :*200 g gorzkiej czekolady (o zawartosci 70 % kakao)
*3 jajka
*1 lyzka stolowa kakao
*150 g masla
*3 lyzki cukru
*pol szklanki maki
*pol szklanki zmielonych migdalow
Masa serowa :
*250 g twarogu
*2 jajka
*lyzka maki ziemniaczanej
*ekstrat z polwy laski wnilii
*2 lyzki cukru pudru
*lyzka mleka
*lyzka oleju
Skladniki na mase serowa mozna podwoic ,oprocz jajek ,wtedy wyjdzie nam o kilka babeczek wiecej.
Sposob wykonania :
Do malego garnka wkladamy maslo ,kakao i polamana czekolade.Na wolnym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i polaczenia sie skladnikow.
Jajka z cukrem ubijamy na puszysta mase.
Make przesiewamy przez sito.
Dodajemy zmielone migdaly.
Do ubitych jajek ,dodajemy mieszanke migdalow i maki -pomalu porcjami i delikatnie mieszamy.Na koncu dodajemy przestudzone lekko maslo z kakao i czekolada i delikatnie mieszamy.
Masa serowa. W osobnym naczyniu umieszczamy skladniki masy serwowej i krotko przy uzyciu mikser laczymy.
Forme do muffinek wypelniamy papierowymi papilotkami.
Najpierw do foremek nakladamy mase czekoladowa ,potem serowa i mieszamy je wykalaczka -tak aby sie troche polaczyly .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. okolo 25 min. Babeczki najpierw dosc mocno wyrosna ,potem opadna . Tak ma byc.
mniam...
OdpowiedzUsuńMarta ,oj sa mniam :)
OdpowiedzUsuń