poniedziałek, 6 lipca 2015
Ciasto wysmienite z malinami i jagodami
Przepyszne , bardzo delikatne ciasto . Ciasto , ktore polecam na roznego rodzaje imprezy rodzinne . Wychodzi go bardzo duzo , goscie beda zachwyceni , kazdy bedzie prosil o przepis :) . Ciasto ktore zawsze wychodzi . Mozna przygotowywac z roznymi owocami , np. truskawkami , brzoskwiniami . Mozna przygotowac rowniez bez owocow i bedzie rowniez pyszne .
Polecam bardzo !
Biszkopt makowy:
10 białek
1 szkl. mąki*
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
10 żółtek
2 jajka
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
700 ml slodkiej smietany 30%
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki malinowe
250 g malin
250 g jagod
kwaskowate powidla
polewa czekoladowa do dekoracji
ewetualnie inne dekoracje (wedlug uznania)
* szklanka o pojemnosci 250 ml
Sposób przygotowania
1.Biszkopta makowy: Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Wymiary blachy 25*33 cm . Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.
2.Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.
3.Galaretki : galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wody , galaretki malinowe podobnie .
4.Owoce myjemy i osuszamy.
5.Smietane ubijamy ,nastepnie dzielimy na dwie rowne czesci , do jednej czesci smietany doajemy dobrze przestudzona (lekko sie scinajaca) galaretke cytrynowa i szybko mieszamy aby grudki nie powstaly. Podobnie postepujemy z druga polowa smietany , dodajac galaretke malinowa.
6.Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy malinowa mase i ukladamy maliny i jagody (wciskajac je w mase ), nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie cytrynowa mase ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .
7. Dekorujemy wedlug uznania cukrem pudrem lub polewa czekoladowa.
8. Ciasto najlepiej przygotowac dzien wczesniej i odstawic w chlodne miejsce , najlepiej do lodowki . 10 minut przed podaniem ciasto powinno postac w temperaturze pokojowej.
POLECAM ROWNIEZ :
Rolada biszkoptowa z truskawkami i galaretka
Zebra a moze rybka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziekuje :)
UsuńPyszne letnie ciasto. Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziekuje :). Owoce mozna dodawac sezonowo rowniez :)
Usuń