piątek, 23 stycznia 2015

Pieczone udka rozmarynowo - czosnkowe





Gdyby ktos z was pytal czy sa pyszne , to odpowiedz brzmi : bardzo pyszne ;) .
Osobiscie uwielbiam polaczenie rozmarynu z czosnkiem .
Udka najlepiej zamarynowac dzien wczesniej, zeby wydobyc aromat z rozmarynu i czosnku.
Samo przygotowanie , nie zabierze duzo czasu :)




Skladniki dla 6 osob :

* 6 udek lub cwiartek z kurczaka
* 6 galazek rozmarynu
* 3 zabki czosnku
* sol,pieprz, slodka papryka w proszku
* 4 lyzki oleju
* 2 cebule




Sposob przygotowania :

Udka najlepiej zamarynowac dzien wczesniej , wspaniale wtedy przejda ziolami i czosnkiem.


1. Rozmaryn rozetrzec w rekach , aby uwolnic olejki eteryczne . Mozna rowniez posiekac na drobniejsze kawalki.
2. Czosnek posiekac lub przecisnac przez praske.
3. W misce wymieszac sol (okolo 2 plaskich lyzeczek ) , pieprz swiezo zmielony (okolo pol lyzeczki plaskiej ) , papryke slodka (pol lyzeczki) ,rozmaryn i czosnek.
4. Udka / cwiartki umyc , osuszyc i dokladnie natrzec marynata , nakryc i odstawic w chlodne miejsce na noc .
5. Na godzine przed pieczeniem wyjmujemy z lodowki , aby nabraly temperatury pokojowej.
6. Udka ukladamy na blasze a pomoiedzy udkmi ukladamy pokroiona w cwiartki cebule .
7. Udka pieczemy w nagrzanym piekarniku :

Termobieg : 180 st okolo 55- 60 minut
Gora dol grzanie bez termobiegu : 195- 200 st przez 60 minut

Czas pieczenia jeste uzalezniony od wielkosci udek/ cwiartek i mniejsze , tym krocej pieczemy . Najlepiej zdac sie na intuicje lub wyjac jedno udko i sprawdzic , czy nam odpowiada .

6 komentarzy:

  1. Prosto, smacznie i na temat :)
    Założę się , że zapach w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzę na słowo, że pyszne :) I widać, też że soczyste :) Pyszności u Ciebie Ulu, normalnie ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie dobrze mi znane :) Pyszne danie! Uwielbiam rozmaryn!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rowniez jestem fanka rozmarynu :) . Ogolnie kocham ziola :)

      Usuń