środa, 7 stycznia 2015

Ges w towarzystwie pomaranczy (pieczona w calosci )


Moja kolejna propozycja podania gesi , jest ges z dodatkiem pomaranczy . Polaczenie pyszne , pomarancz nie dominuje ,jest lekko wyczuwalny -tak w sam raz :) . Pyszna propozycja na swiateczny lub uroczysty obiad . Malo pracy a efekt wow gwarantowany :).
Polecam i zapraszam do zapoznania sie z przepisem :)



Składniki

* ges (juz sprawiona ) 4-5 kg
* 6 pomaranczy duzych
* 4 gozdziki
* 4 zabki czosnku
* 3 lyzeczki soli
* pol lyzeczki pieprzu mielonego
* 2 lyzki majeranku
* 2 listki laurowe
* 6 ziarenek jalowca
* kilka ziarenek pieprzu kolorowego



Sposób przygotowania
1.
Sol ,majeranek ,pieprz mielony i przecisniety czosnek mieszamy .
2.
Ges nalezy umyc , osuszyc i pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
3.
Mieszanka soli ,pieprzu majeranku i czosnku nacieramy ges dokladnie z kazdej strony , oraz w srodku. Ges odstawiamy na 12 godzin w chlodne miejsce.
4.
Z 2 pomaranczy wyciskamy sok. Pozostale pomarancze obieramy i kroimy na czastki i mieszamy z gozdzikami ,listkiem laurowym ,pieprzem w ziarenkach ,jalowcem i wkladamy do srodka gesi.
5.
Ges ukladamy na duzej glebokiej blaszce (wazne bo z gesi wytopi sie duzo tluszczu ) , piersiami do dolu . Wlewamy sok z pomaranczy i ewentualnie ukladamy kilka plastrow pomaranczy wokol gesi . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy okolo 2 godzin , nastepnie zmniejszamy do 160-170 st. i pieczemy jeszcze godzine ..
6. Po okolo godzinie pieczenia , ges nalezy polewac wytworzonym sosem (tluszcz +sok ) co jakis czas (co 15-20 minut )

Rady

Czas pieczenia jest uzalezniony od wielkosci gesi oraz od tego czy to ges wiejska od gospodarza czy taka ze sklepu , ges ze sklepu piecze sie krocej .

Moj przepis , zostal "Przepisem miesiaca " w miesieczniku Przyslij przepis :)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo nam smakowala :) , przyznaje bez bicia ;)

      Usuń
  2. Gęś pieczona w całości to prawdziwe wyzwanie... Na pewno była bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata , zgadza sie byla smacznie i pieknie sie na stole prezentowala :)

      Usuń