Składniki
Dla 4 osob :150 g ryzu (jasminowy ,risotto)
300-350 ml wywaru warzywnego
40 dkg brokula
1 zolta paprika
1 cebula
200g salami
tymianek
Dresing:
3 lyzki majonezu
150 jogurtu
1-2 lyzki octu do salatek
1 lyzka oliwki z oliwek
sol zilowa
swiezo zmielony pieprz
cukier
Sposób przygotowania
- 1.
- Ryz ugotowac w wywarze . Ostudzic .
- 2.
- Brokula podzielic na rozyczki ,umyc i ugotowac aldente (okolo 8 min. ) . Ostudzic.Wode w ktorej byl gotowany brokul nalezy zostawic ,przyda sie w momencie ,gdyby sos byl za gesty.
- 3.
- Papryke umyc ,osuszyc i podzielic na okolo 2 cm czesci
- 4.
- Przygotowanie dresingu: mieszamymajonez ,jogurt ,oliwe z oliwek ,ocet I doprawiamy do maku sola ,pieprzem ,cukrem.
- 5.
- Tymianek myjemy ,osuszamy i siekamy .
- 6.
- Salami kroimy w paseczki.
- 7.
- Salami ,ryz ,warzywa ,tymianek i dressing laczymy razem. Gdyby salatka byla za sucha ,nalezy dodac 3-4 lyzkami wody z gotowania brokulow . Jezeli ktos lubi papryke w proszku ,mozna doprawic rownie paprika (ja nie doprawialam). Salatke odstawiamy do przegryzienia sie smakow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz