wtorek, 3 września 2013

Serniko-brownie



Składniki

Ciasto czekoladowe:
*200 g czekolady gorzkiej (70% kakao najlepiej)
*5 jajek
*200 g cukru
*2 lyzki kakao
*250 g masla
*150 g maki
*100 g mielonych migdalow

Masa twarogowa:
*500 g twarogu smietankowego
*2 jajka
*2 lyzki maki ziemniaczanej
*ziarenka wanili z okolo polowy laski
*100g cukru pudru

Dodatkowo:
Szklanka wydrylowanych wisni np. ze sloika
 

Sposób przygotowania

1.
Maslo nalezy rozpuscic z polamana czekolada i kakao. Pozostawic do lekkiego ostudzenia.

2.
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase.
3.
Do ubitych jajek dodajemy przesiana make i migdaly porcjami i delikatnie ,ale dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy mase czekoladowa i bardzo dokladnie mieszamy ,do dobrego polaczenia sie skladnikow.
4.
Skladniki na mase twarogowa ,dokladnie laczymy -ubijajac np. mikserem.
5.
Tortownice o srednicy 28 cm -ale moze byc tez wieksza ,wtedy ciasto bedzie nizsze ,skroci sie czas pieczenia -ale bedzie rownie smaczne- nalezy wylozyc papierem do pieczenia.
6.
Nastepnie wlewamy do naszej tortownicy/blaszki ciasto czekoladowe. Nastepnie na mniej wiecej srodek dodajemy mase twarogowa i mieszamy np . trzonkiem od lyzki drewnianej ,zataczajac takie kolka ,aby ladne tak zwane esy-floresy nam powstaly:)
 
7.
Ciasto pieczemy w 170 st. okolo 50 min. w zaleznosci od wielkosci blaszki .Jezeli ciasto bedzie w duzej blaszce ,to wystarczy okolo35-40 min. Nalezy sprawdzac po srodku patyczkiem ,czy ciasto przestalo byc plyne.
 
 
Rady:
Mi sie zdarzyla za pierwszym razem taka historia ,ze dzieci mi zmniejszyly nagrzanie piekarnika i ja tego nie zauwazylam ,dopiero pozniej jak chcialm sprawdzic kawalek i okazalo sie ,ze srodek jest dosc plyny . Wsadzilam ciasto jeszcze raz do piekarnika i wyszlo rowniez pyszne:)


4 komentarze:

  1. Wyszły piękne esy- floresy z sera :) Powodzenia w prowadzeniu bloga!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ula bardzo sie ciesze że się zdecydowałaś :) życzę samych sukcesów z gotowania i pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za mile slowa. Mam nadzieje ,ze to jest cos co nie bedzie wystawialo mojej cierpliwosci na probe ,od tego mam w koncu meza ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulka suuuuuper :)
    W końcu masz swojego bloga :) Życzę Ci kochana wielu wielu sukcesów :)
    A ciacho prezentuje się mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń