środa, 14 października 2015
"Brzoskwiniowe Love " (tort makowo-brzoskwiniowy)
Tort ktory zrobilam sama sobie ;).
Moj tort urodzinowy. Zdjecia robione na szybko. Zapewniam ,ze tort jest bardzo pyszny.
Składniki:
Biszkopt makowy:
6 białek
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Skladniki masy:
800 ml slodkiej smietany 30%
2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
kwaskowaty dzem
1 puszka brzoskwin
dowolna dekoracja
* szklanka o pojemnosci 250 ml
Sposób przygotowania
1.Biszkopta makowy: Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Wymiary tortownicy to 24 cm lub tortownica w ksztalcie serca o podobnej wielkosci . Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.
2.Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.
3.Galaretki : galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wody .
4.Owoce odsaczamy i osuszamy.
5.Smietane ubijamy ,nastepnie dodajemy zaczynajaca tezec , ale jeszcze plyna galaretke i dokladnie laczymy ze soba te dwa skladniki.
6.Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy mase i ukladamy brzoskwinie pokrojone w czastki (wciskajac je w mase ), nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie ponownie mase ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .
7. Dekorujemy wedlug uznania .
8. Tort najlepiej przygotowac dzien wczesniej i odstawic w chlodne miejsce , najlepiej do lodowki . 10 minut przed podaniem ciasto powinno postac w temperaturze pokojowej i w tym czasie dekorujemy .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękny i bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńPiękny , mak suchy czy mielony , pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak ,mak dodajemy w calosci suchy :)
UsuńPiękny , mak suchy czy mielony , pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapomniala Pani podac skladnikow masy! Bylo pytanie wyzej,tak mak dajemy suchy,
OdpowiedzUsuńPodalam : Dodatkowo:
Usuń800 ml slodkiej smietany 30%
2 galaretki cytrynowe
:)
To sa wlasnie skladniki masy .
a gdzie mozna kupic takie fajne male serduszka?
OdpowiedzUsuńJa kupilam w Edeka (Niemcy ) .
UsuńA ja mam pytanie czym otoczony został tort na zewnatrz bita smietana ? Czy czyms innym?
OdpowiedzUsuńTo jest ta sama masa ,która jest w środku. Wystarczy jej na pokrycie tortu. Jak tylko będę miała dostęp do komputera, to napiszę jaśniej. Teraz widzę, że tego nie dopisałam.
UsuńDziekuje za odpowiedź:) mąż w poniedziałek chce go upiec córce na urodziny wygląda tak apetycznie że goście będą zachwyceni :)
UsuńTort jest bardzo dobry w smaku, do tego smakuje bardzo delikatnie jak pianka. Zamiast brzoskwin można dodać np. maliny. Chociaż w obu wersjach smakuje dobrze. Proszę dać znać i wszystkiego najlepszego dla córki z okazji urodzin :)
UsuńWitam :) tort gotowy moze nie idealny ale jak na pierwszy raz wyszedl ok :) goscie byli zachwyceni poniewaz trafil w gusta nawet najbradziej wybrednych, nie za slodki nie za kwasny wrecz idealny :) zrobilismy kilka modyfikacji w postaci formy okraglej 26cm, z zewnatrz byl otoczony bita smietana tylko a nie jak w przepisie masa, dzem wybralismy z czarnej porzeczki co okazalo sie dosc trafne :) polecam przepis tort zajmuje troche czasu ale jest tego wart:) podzieliłabym sie z wami zdjeciami jednak nie idzie ich wstawic :) pozdrawiam
UsuńBardzo się cieszę :) . Dziękuję, również za komentarz :). Zachęcam do dodania zdjęcia na moim kącie na FB https://m.facebook.com/KulinariaUli/?ref=bookmarks
UsuńPozdrawiam serdecznie :)