wtorek, 21 lipca 2015

Proste ciasto z malinami



Bardzo proste do wykonania ciasto. Robi sie szybko i tak samo szybko znika. Zamiast malin mozemy dodac np. wisnie.
Polaczenie kwaskowatych owocow z tym ciastem jest bardzo trafne :). Ciasto jest fajnie wilgotne ,ale zarazem puszyste.
Moje dzieci przepadaja za tym ciastem. Jezeli ktos nie lubi ciast kakaowych ,moze kakao w przepisie pominac.
Zapraszam na kawalek !


Skladniki:


*4 jajka
*szklanka drobnego cukru (mozna troche mniej)
*2 szklanki maki
*kostka masla
*2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
*1 plaska lyzka kakao
*300 g malin
---> szklanka o pojemnosci 250 ml

Wykonanie:

1. Bialka oddzielamy od zoltek.
2. Bialka ubijamy na sztywno.
3. Dodajemy powoli cukier i ubijamy do rozpuszczenia sie cukru, nastepnie dodajemy po jednym zoltku i dokaladnie razem miksujemy.
4. Maslo nalezy roztopic.
5. Do masy jajecznej dodajemy powoli przesiana make z proszkiem do pieczenia, nastepnie wlewamy powoli roztopione maslo i delikatnie mieszamy.
6. Do tortownicy (wylozonej papierem do pieczenia) o srednicy 26 cm wlewamy 3/4 ciasta, pozostale 1/4 ciasta mieszamy z kakao i dodajemy partiami (robiac esy-floresy), do jasnego ciasta.
7. Wtykamy maliny otworami do gory.
8. Ciasto pieczemy w 180st. (gora-dol) przez okolo 50-60 minut.
9. Ciasto dekorujemy cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Witam, czy mogę to ciasto zrobic z jagodami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można :). Ja osobiście lubię bardziej kwaśne owoce, ale uważam że jagody będę pasować również.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki, dzis sie zabieram za pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto sie piecze, zobaczymy jak wyjdzie chociaz przepis nie jest precyzyjny jak dla mnie.. nie wiadomo czy zimne maslo czy cieple wlewamy, czy maliny moga byc zamrozone, czy do zimnego czy nagrzanego piekarnika. Jak ktos jest zielony w tym temacie to sa dla niego bardzo przydatne informacje

    OdpowiedzUsuń