środa, 25 lutego 2015
Rolada z truskawkami , bita smietana i galaretka
Pyszna rolada biszkoptowa z delikatnym dodatkiem maku do ciasta , do tego przepyszna Bita smietana , galaretka i truskawki :) .
Mozna sobie dodatkowo poglebic ta rozkosz dla podniebienia , polewaja rolade delikatnie polewa czekoladowa :).
Zapraszam !
Składniki
Na ciasto :
* 5 jajek
* 125 g drobnego cukru
* 1 lyzke cukru waniliowego
* 1 lyzke maku
* 125 g maki
Nadzienie :
* 0,5 kg truskawek
* 1 galeretka truskawkowa
* 400 ml smietany 30% (lub 36% )
* 1,5 lyzki cukru pudru
* ewentualnie fix do smietan (ja zrobilam bez )
Dodatkowo:
*cukier puder i ewentualnie polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
1.
Zoltka odzielamy od bialek.
2.
Zoltka ubijamy z cukrem na tzw. puch . Bialka ubijamy na sztywno.
3.
Do masy z zoltek dodajemy na przemian make , mak i ubite bialka . Nalezy delikatnie wszystko razem polaczyc.
4.
Na blache o wymiarach mniej wiecej 38cm* 25 cm wykladamy paier do pieczania i na tak przygotowana blache wylewamy nasza mase i wyrownujemy.
5.
Pieczemy w 190-200 st. okolo 8 do 12 minut . Nalezy zrobic probe patyczkiem , czy ciasto jest suche . *** Pamietajmy , ze piekarniki sa rozne i nalezy indywidualnie podejsc do kazdego ciasta . Dlatego podalam widelki dla temperatury i czasu pieczenia.
6.
W czasie kiedy ciasto sie pieczy nalezy przygotowac wilgotna lniana sciereczke o wymiarach podobnych do ciasta , sciereczke posypujemy delikatnie cukrem. Nastepnie wyjmujemy ciasto i jeszcze gorace wierzchem kladziemy na scierece , nastepnie zdejmujemy papier do pieczenia i szybko zawijamy razem ze sciereczka , odstawiamy do calkowitego ostygniecia.
7.
Galaretke truskawkaowa nalezy rozpuscic w 350 ml goracej wody , wylewamy na gleboki talerz , dodajemy truskawki pokrojone na drobne truskawki i pozostawiamy do zastygniecia ( mozna przygotowac dzien wczesniej ).
8.
Smietane ubijamy z cukrem .
9.
Ostudzona rolade delikatnie rozwinac , rozsmarowac na niej bita smietane , nastepnie poszarpana lyzka galaretke z truskawkami i ponownie zwinac i odstawic na godzine w chlodne miejsce.
10.
Rolade przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa czekoladowa. Kto co lubi ;)
Rady
Do galaretki mozna rowniez dodac zamrozone truskawki :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak pysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńDzikuje , przyznaje ze pyszna byla :)
UsuńUla kolorystyczny obłęd, aż żal to naruszyć i zjeść. :)
OdpowiedzUsuńha ha ha , mojej rodzinie zal nie bylo , czekali tylko kiedy w koncu skoncze zdjecia robic :)
OdpowiedzUsuńpiękna :) mniam :) i te truskawy mmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńKasiu , tez juz tesknisz za takimi krajowymi , prosto z slonca ;) ?
UsuńTruskawki?? mniam ale za nimi tęsknię;)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuń