Mialam ochote na szarlotke ,taka klasyczna z jablkami , ale moja kotka ktorej wszedzie pelno ,zaplatala mi sie pod nogami i znaczna czesc przygotowanych jablek wyladowala na podlodze. Z braku jablek ,dodalam wisnie i wyszlo pyszne ciasto mimo wszystko :)
Składniki
*400 g maki*300 g masla
*150 g cukru pudru
*2 zoltka
*szczypta soli
oraz
*3 kwasne jablka
* wisnie ze sloika (takie z komptu lub zasypane cukrem) u mnie sloik byl o pojemnoci 1 litr
*100 g cukru
*2 lyzki zurawiny
*lyzeczka cynamonu , anyzek ,2 gozdziki
*bulka tarta
Sposób przygotowania
- 1.
- Make ,zimne maslo,zoltka,cukier i sol szybko zagniesc. Podzielic na dwie czesci ,owinac folie i schowac na okolo 30 min. do zamrazalnika. Prostokatna blache wylozyc papierem do pieczenia . Na nia starkowac jedna czesc ciasta i podpiec okolo15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
- 2.
- Przygotowanie owocow: Jablka obrac ,usunac gniazdka nasiene i pokroic na kawalki . Przysmazyc z cukrem ,dodajac anyzek i gozdziki .Gdy jablka beda juz gotowe ,dodajemy odsaczone wisnie oraz cynamon ,wszystko delikatnie razem mieszamy
- 3.
- Podpieczone ciasto posypujemy tarta bulka irozkladamy na nim nasze owoce. Na owoce nalezy zetrzec pozostale ciasto. Pieczemy nastepnie ok.35 min. ,nadal w 200 st. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Jeszcze cieple ,doskonale smakuje z lodami waniliowymi . Smacznego :)
Zazdroszczę talentu do wypieków.
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda przepysznie!
Ewelinko ,no wlasnie nie mam talentu ,dlatego tak malo pieke ...a zawsze sie narobie jak glupia ;) . ale zaczynam sie przekonywac do pieczenia i mam nadzieje,ze dojde do perfekcji :)
OdpowiedzUsuńTakiej szarlotki jeszcze nie jadłam... Wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńw takim razie zapraszam do wyprobowania :) i jak znajdzie sie chwila ,to do podzielenia sie opinia :)
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńdziekuje .Ma dodatkowa zalete ,ze nawet na drugi dzien jest rownie pyszna a moze i nawet lepsza :)
Usuń