poniedziałek, 16 lutego 2015
Pikantne zeberka (pieczone w piekarniku )
Zeberka.... , zeberka uwielbiam !
Bardzo lubie wlasnie takie pikantne , choc reszta rodziny kreci nosem ;) , wola lagodniejsza wersje :)
To nic , wiecej dla mnie zostaje ;) .
Skladnki :
* 1-1,5 kg zeberek w paskach
* Marynata : 1 lyzeczka papryki slodkiej
1 lyzeczka papryki ostrej
1 lyzka musztardy ostrej
1 lyzeczka soli
cwierc lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
6-7 lyzek oleju
lyzka majeranku
1 lyzeczka miodu
ewentualnie , wedlug uznania troche platkow Chili (ja dodalam )
* cebula , 2 zabki czosnku
Wykonanie :
* Zeberka umyc , osuszyc ,podzielic na porcje
* Cebule obrac , pokroic w osemki. Czosnek obrac i posiekac.
* Skladniki marynaty wymieszac
* Zeberka dokladnie natrzec marynata , dodac cebule i czosnek i odstawic na kilka godzin w chlodne miejsce . Najlepiej przygotowac dzien wczesniej.
* Piekarnik nagrzewamy do 180 st . i pieczemy nasze zeberka (podlane polowa szklanki goracej wody) w zamknietym naczyniu przez okolo 1 i 20 minut . Czas pieczenia moze sie roznic od podanego czasu , ze wzgledu na jakosc miesa . Kilka razy mi sie juz zdazalo , ze np . zeberka byly szybciej gotowe lub potrzebowaly nawet 20 minut dluzej w piekarniku. Dlatego po okolo godzinie nalezy sprawdzic , czy sa juz dobre czy jeszcze potrzebuja troche :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Już mi smakuje!
OdpowiedzUsuńCiesze sie , zachecam do wyprobowania przepisu :)
UsuńŁał Ula ale te żeberka apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDzieki :) . Powiem Ci , ze mialam obawy co do zdjecia i dlatego czekalo 3 miesiace w kolejce :)
UsuńWyglądają świetnie! Ja robiłam w miodzie i musztardzie, też polecam! ;)
OdpowiedzUsuńIza a mozesz podac skladniki /proporcje do marynaty ?
UsuńCzekają w marynacie. Mam nadzieję, że będą udane :)
OdpowiedzUsuń