niedziela, 23 listopada 2014
KONKURS " PIERNICZKI DLA NIGELLI "
Zapraszam na Konkurs wraz z POLSAT Food Network
W zwiazku z tym ,ze na atenie Polsat Food Network mozna w tej chwili podziwiac jak gotuje Niegella ( Nigella ucztuje )
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu pierniczkow swiatecznych i zaprezentowanie ich w takiej formie aby zachecic sama Nigelle .
Zapraszam rowniez do polubienia strony POLSAT FOOD NETWORK
REGULAMIN KONKURSU :
1. Organizatorem konkursu jest blog "Kulinaria Uli "
2.Sponsorem nagrod jest POLSAT FOOD NETWORK
3.Konkurs trwa od 23 listopada do 7 grudnia
4.Nagrody wysyla agencja PR SHICOOMUNICATION
5.Nagrody wysylane beda tylko na terenie Polski.
6.Zadanie konkursowe polega na ciekawym i ozdobieniu zaprezentowaniu pierniczkow swiatecznych.
7. Nalezy dolaczyc karteczke "Pierniczki dla Nigelli "
lub
na dodawac na FB :
Wszystkie zgloszone zdjecia ,beda umieszczane w specjalnej galeri na FB .
Nagrodami sa :
1. Torba izolacyjan:
2. Lunch Box
3. Minutnik
Zapraszam serdecznie.
środa, 19 listopada 2014
Boczek pieczony z mocna nuta majeranku
Pyszny ,aromatyczny pieczony boczek. Mozna jesc go na cieplo ,mozna na zimno .Polecam z musztarda ,chrzanem lub cwikla .
Pieknie bedzie pachnialo podczas pieczenia . Do tego pyszny chleb wiejski ! :)
Składniki
* boczek ze skora okolo 1,5 kg*2 lyzki majeranku suszonego
*2 plaskie lyzeczki soli
*pol lyzeczki pieprzu
*3 zabki czosnku
Sposób przygotowania
- 1. Boczek umyc . Skore ponacinac w kwadarcik .
- 2. Sol ,pieprz ,majeranek i przecisniety czosnek rozetrzec ze soba.
- 3. Nastepnie natrzec dokladnie boczek i odstawic w chlodne miejsce na 5-6 godzin.
- 4. Boczek ukladamy skora do gory . Boczek pieczemy w 180 st . przez okolo 2 godziny . piec minut , przed koncem pieczenia ,wlaczamy funkcje grilla i pieczemy w temperaturze 220 st. ,zeby nam sie skora ladnie zarumienila.
sobota, 15 listopada 2014
Pyszne pierniczki - bez lezakowania
Przepis ktory dostalam od pewnej Sylwi na jednym z for internetowych. Przepis pochodzi z zeszytu jej mamy. Pierniczki sa mega aromatyczne i nie musza lezakowac , zeby zmieknac. Polecam wszystkim :)
Ten wpis bedzie edytowany ,dlatego ze dojda zdjecia jeszcze , gotowych juz pierniczkow.
Pierniczki mozna przechowywac w szczelnie zamknietym opakowaniu przez dluzszy czas .
Miekkie sa zaraz na drugi dzien po upieczeniu .
* 1,5 szklanki cukru
* 2 kostki masla
* 25 dkg miodu
* 4 jajka
* 1 lyzeczka sody
* 1 lyzeczka amoniaku
* pol szklanki wody
* 3 przyprawy do piernika
Jezeli ciasto bedzie miekkie i bedzie sie kleic do stolnicy ,nalezy ciasto wlozyc do lodowki i wyjmowac po takim kawalku jak potrzebujemy do rozwalkowania . Musimy wziasc pod uwage ,ze to jest tluszcz i w temperaturze pokojowej moze nam sie z nim zle pracowac - dlatego schladzamy porzadnie:)
Polecam serdecznie . To najlepsze pierniczki jakie jadlam :)
Ten wpis bedzie edytowany ,dlatego ze dojda zdjecia jeszcze , gotowych juz pierniczkow.
Pierniczki mozna przechowywac w szczelnie zamknietym opakowaniu przez dluzszy czas .
Miekkie sa zaraz na drugi dzien po upieczeniu .
Składniki
* 1,25 kg maki* 1,5 szklanki cukru
* 2 kostki masla
* 25 dkg miodu
* 4 jajka
* 1 lyzeczka sody
* 1 lyzeczka amoniaku
* pol szklanki wody
* 3 przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
- 1.
- Wode ,miod i sode zarumienic w garnku,dodac cukier i Maslo - wszystko podgrzac.
- 2.
- Make wymieszac z amoniakiem i przyprawa do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (wazne ! )- nie musi byc zimna ,ale nie moze byc goraca ,bo sparzy nam make- zalac make .
- 3.
- Jajka nalezy roztrzepac i dodac do reszty skladnikow.
- 4.
- Dokladnie wszystko wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na okolo 24 godziny.
- Ciasto ma luzna konstyntencje . Nalezy wyrabiac w glebokim naczyniu , najlepiej plastikowej misce -na drugi dzien bedzie nam lepiej je wydostac z miski .
- 5.
- Nastepnego dnia ciasto nalezy porcjami rozwalkowywac ,wycinac pierniczki . Pieczemy w 180 st. (grzanie gora ,dol ) ,na srodkowym poziomie piekarnika. Ja pieke na papierze do pieczenia. Czys pieczenia ,to okolo 8 do 10 minut w zaleznosci od wielkosci pierniczkow.
- 6.
- Pierniczki ozdabiamy wedlug gustu.
Jezeli ciasto bedzie miekkie i bedzie sie kleic do stolnicy ,nalezy ciasto wlozyc do lodowki i wyjmowac po takim kawalku jak potrzebujemy do rozwalkowania . Musimy wziasc pod uwage ,ze to jest tluszcz i w temperaturze pokojowej moze nam sie z nim zle pracowac - dlatego schladzamy porzadnie:)
Polecam serdecznie . To najlepsze pierniczki jakie jadlam :)
piątek, 14 listopada 2014
Makaron domowy
Kilka dni temu byla u mnie w odwiedzinach moja Mama :) .
Poprosilam ja ,zeby mnie nauczyla robic makaron ,Taki jak kiedys robila jak ja bylam dzieckiem.
Jak to sie mowi ,nie Taki diabel straszny ...
Polecam kazdemu , domowy makaron to nie to samo co kupny. Tak sie zlozylo ,ze akurat mialam rosol z kaczki -alez to byla uczta dla podniebienia :).
Składniki
*0,5 kg maki
*3 jajka
*2-3 lyzki cieplej wody
*szczypta soli
Sposób przygotowania
1.
Make przesiewamy na stolnice . Robimy wglebienie . Dodajemy szczypte soli.
2.
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do maki i wyrabiamy.
3.
Jezeli ciasto jest za suche ,dodajemy wode porcjami
4.
Ciasto dzielimy na 2- 3 czesci ,formujemy kule i odstawiamy do odpoczecia na okolo 20 minut .
5.
Nastepnie kazda z porcji wyrabiamy jeszcze przez okolo 2 minuty i rozwalkujemy na cienkie placki .Podsypujemy minimalnie maka w razie potrzeby. Grubosc w zaleznosci od przeznaczenia makaronu.
6.
Placki pozostawiamy do podsuszenia ,nastepnie zwijamy w ruloniki i kroimy
7.
Makaron gotujemy okolo 5 min. . Czas gotowania jest zalezny od grubosci i wielkosci makaronu.
8.
Makaron mozna rowniez surowy ususzyc i przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku.
Rady
Warto zainwestowac w jajka od gospodarza ,wtedy bedziemy mieli ladny kolor makaronu.
niedziela, 9 listopada 2014
Ges pieczona w calosci
W tym roku przywiozlam sobie szesc gesi z Polski ;) . Oto pierwsza z nich , rumiana ,aromatyczna i pyszna :)
Składniki
* Jedna sprawiona ges (okolo 4,5 do 5 kg )* 2 kwasne jablka
* garsc suszonej zurawiny
* 3 cebule
* 2 marchewki
* 6-8 ziaren jalowca
* 3-4 gozdziki
* 1 lyzka soli
* pol lyzeczki pieprzu
* lyzka majeranku
* 3-4 zabki czosnku
Sposób przygotowania
- 1.
- Ges umyc ,osuszyc . Pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
- 2.
- Sol ,pieprz ,majeranek,przecisniety czosnek wymieszac i natrzec ges dokladnie z kazdej strony i w srodku.Odstawic w chlodne miejsce na okolo 2-3 godziny.
- 3.
- Jablka umyc i pokroic na cwiartki. Marchewki oczyscic i pokroic na centymetrowe kawalki. Cebula pokroic na cwiartki.
- 4.
- Czesc jablek ,cebuli ,marchewki , zurawiny oraz jalowca i gozdzikow wlozyc do gesi , reszte ulozyc wokol gesi. Ges ukladamy piersiami do dolu.
- 5.
- Ges podlac okolo 0,5 szklanki przegotowanej wody lub np. wywaru z warzyw lub drobiu.
- 6.
- Ges nalezy piec w 200 st . przez okolo 2 i pol godzinny i nastepnie okolo 30-40 minut w 165 st. w zaleznosci od wielkosc gesi.
- 7.
- Po okolo godzinie pieczenia nalezy zaczac podlewac ges co okolo 20 minut powstalym plynem / tluszczem.
piątek, 7 listopada 2014
Roladki drobiowe z serem fetta i suszonymi pomidorami
To byl jeden z tych dni kiedy zaplanowalam zrobic co innego na obiad a na koncu wyszlo co innego ...no ale wazne ,ze smacznie :).
Do nadzienia tych roladek mozna uzyc wlasnej roboty suszonych pomidorow : http://kulinariauli.blogspot.de/2014/03/pomidory-suszone-w-zalewie_10.html ,oraz sera fetta w ziolowej zalewie : http://kulinariauli.blogspot.de/2014/08/feta-w-oliwie-i-ziolach.html
Składniki
Dla 2 osob :
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 10 dkg sera fetta
* 6 suszonych pomidorkow z zalewy
* ziola -oregano,bazilia
* swiezo mielony pieprz
* jajko,lyzka smietany slodkiej ,bulka tarta i maka do panierowania
* tluszcz do smazenia
Sposób przygotowania
1.
Piersi umyc,osuszyc i delikatnie rozbic .
2.
Ser fetta kroimy na kawalki ,pomidory wyciagamy z zalewy i ukladamy na piersiach.
3.
Posypujemy ziolami i swiezo zmielonym pieprzem. Zwijamy roladki i spinamy wykalaczkami.
4.
Jajko roztrzepujemy ze smietana ,doprawiamy ziolami ,sola,pieprzem.
5.
Roladki obtaczamy w mace ,nastepnie w jajku i nastepnie w bulce . Smazymy na dobrze rozgrzanym tluszczu z kazdej strony .
6.
Podajemy np. z Risotto i miksem salat.
Subskrybuj:
Posty (Atom)