Pierogi z kasza gryczana i twarogiem ...od bardzo ,bardzo dawna slyszalam o tym farszu ,no i w koncu postanowilam wyprobowac:). Efekt ...pierogi sa dobre ,lepsze po lekkim pobycie na patelni ,ale jak dla mojej rodzinny nie bardzo przypadly do gustu ,chociaz znikly co do ostaniej sztuki ;)-od dzieci uslyszalam ze najlepsze to sa te pierogi "a´la kartofle " czyli tradycyjne ruskie . Mi smakowaly ,ale ja lubie takie polaczenia :). Zapraszam do wyprobowania przepisu i do tego zebyscie sie przekonali sami :)
Składniki
Ciasto:0,5 litra maslanki
0,5 kg maki
szczypta soli
Farsz:
100 g kaszy gryczanej
200 g twarogu ( moze byc smietankowy)
1 cebula
1 jako
2 iyzki kwasnej smietany
sol,pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- 1.
- Z maki i maslanki robimy ciasto pierogowe: Przesiewamy make na stolnice,dodajemy szczypte soli ,robimy wglebienie i powoli wlewamy maslanke porcjami i zagniatamy ciasto. Musimy wziasc pod uwage ,ze maki sa rozne ,maslanki nalezy dodac tyle ile maka wchlonie . Nastepnie odstawiamy ciasto na jakies 20 min. ,aby sobie odpoczelo
- 2.
- Farsz: Kasze ugotowac na sypko wedlug podanego przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzic.
- 3.
- Cebule pokroic w kostke i podsmazyc.
- 4.
- Kasze ,twarog ,jajko ,cebule mieszamy razem i doprawiamy do samku sola i pieprzem ,jezeli nadzienie bedzie zbyt suche ,nalezy wtedy dodac ok. dwoch lyzek kwasnej smietany.
- 5.
- Ciasto walkujemy .wycinamy krazki ,nakladamy farsz i sklejamy pierogi.Pierogi wrzucamy do gotujacej sie wody ,wyjmujemy po okolo 2-3 minutach od momentu wyplyniecia pierogow na wierzch. polewamy tluszczem z podsmazona cebulka.
- 6.
- Smacznego.
chętnie bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuńJustyna ,no troszke pracy jest -ale co to dla Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję....
OdpowiedzUsuń