Składniki
Nalesniki :2 - 2.5 szklanki maki
szklanka meka
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
jajko
lyzka oleju
Farsz :
40 dkg. karkowki
20 dkg. surowego boczku wedzonego
2 cebule
marchewka
pietruszka
cwiartka selera
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz kolorowy w zaiarenkach
sol
tluszcz do smazenia
Dodatkowo:
2 jajka
4-5 lyzek mleka
bulka tarta
Sposób przygotowania
- 1.
- Mieso myjemy i kroimy na 3-4 kawalki. Wkladamy razem z boczkiem do garnka ,zalewamy woda i gotujemy. Zbieramy szume ,dodajemy warzywa i przyprawy wedlug uznani oprocz soli . Solimy na jakies 5 minut przed koncem gotowania. Gotujemy mieso do miekosci.
- 2.
- Mieso i warzywa wyciagamy i mielimy przez maszynke o grubych oczkach.
- 3.
- Cebule kroimy w kostke i szklimy . Dodajemy do farszu .
- 4.
- Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem . Ewentualnie majerankiem.
- 5.
- Nalesniki: wszystkie skladniki oprocz oleju ,laczymy razem (np. mikserem) do uzyskania jednolitej konsynstencji. Odstawiamy na 20-30 min. .Po tym czasie dodajemy lyzke oleju i delikatnie mieszamy.
- 6.
- Smazymy cienkie nalesniki nie zarumieniajac zbyt mocno -aby nam nie pekaly podczas zwijania.
- 7.
- Na kazdy nalesnik nakladamy farsz i skladamy dwa boki do srodka ,nastepnie zwijamy tak ,aby powstal krokiet.
- 8.
- Jajk rozklucamy z mlekiem (mozna posolic lekko ) .
- 9.
- Krokiety obtaczamy w jajkach i bulce tartej i smazymy na oleju na zloty kolor.
- 10.
- Podajemy np. z czystym barszczem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz