Moja najulubiensza z najulubienszych salatek zimowych :) .
Niezmienie juz od kilku lat :)
Szczerze polecam :)
Składniki
7 burakow czerwonych (duzych )
7 papryk czerwonych (malych ,srednich)
7 cebul (malych)
7 marchewek (duzych)
listek laurowy,kilka ziarenek pieprzu kolorowego,5-6 ziarenek ziela angielskiego
200 ml octu 10 %
200 oleju rzepakowego
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli
Sposób przygotowania
1.
Buraki gotujemy w lupinkach ,ostudzamy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
2.
Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
3.
Papryke i cebule kroimy w kostke.
4.
Wszystkie warzywa laczymy ze soba ,dodajemy ocet ,olej ,listek laurowy,pieprz ,ziele angielskie ,cukier ,sol i razem mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin i co Jakis czas mieszamy .
5.
Przekladamy do wyparzonych sloikow ,dokladnie zakrecamy .
6.
Ukladamy w garnku -pod sloiki ukladamy sciereczke ,nalewamy wode do 3/4 wysokosci sloikach i pasterezujemy przez 20 min. od czasu kiedy woda zacznie bulgotac.
7.buraki - krok 7
Nastepnie ukladamy do gory dnem nasze sloiki i zostawiamy na kilka godzin ,ja zostawiam zawsze na okolo 24 godziny ,dla pewnosci.
Rady