sobota, 14 lutego 2015
Tortellini ze szpinakiem i ricottą w sosie smietanowym
Szybkie danie , ktore mozna przyzadzic w okolo 30 minut :).
Bardzo lubie sos smietanowy , pomimo kalorycznosci :).
Ja podaje zawsze z miksem zielonych salat z lekkim dresingiem.
Skladniki dla 2-3 osob :
* 300 pierozkow tortellini ze szpinakiem i ricottą
* 500 ml slodkiej smietany 30 %
* maly brokul
* 5 dkg szynki gotowanej w plastrach
* mala cebula
* maslo , sol ,pieprz
Przygotowanie :
* Brokula nalezy oczyscic , podzielic i zblanszowac
* Szynke kroimy w cienkie paseczki
* cebule kroimy w drobna kostke
* Tortellini gotujemy krocej o okolo 2 minuty , niz wskazane na opakowaniu ( w wodzie z sola )
* Cebule dusimy na masle , dodajemy szynke i krotko razem smazymy ( 2 minuty max. )
* wlewamy smietane i czesto mieszajac , tak aby nie dopuscic do powstania kozucha , na wolnym ogniu redukujemy do momentu powstania gestego sosu . Smietana nie moze sie gotowac , musi pomalu od czasu do czasu bulgotac ( trwa to okolo 20 min. ) .
*doprawiamy sola i pieprzem
* Dodajemy tortelini i brokula jak juz bedzie fajny gesty sos i razem pozostawiamy na wolnym ogniu przez okolo 2 minuty .
Takie danie nalezy jesc zaraz po przygotowaniu , pozniej podgrzane wyglada nie zbyt estetycznie :)
Polecam :)