piątek, 16 października 2015
Zupa z dyni z imbirem i karmelizowanymi orzechami wloskimi
Nowe dla mnie ,ale bardzo ciekawe i smaczne polaczenie smakow.
Zupa na chlodne jesiene dni. Dla milosnikow pikantnych dan.
Jezeli ktos lubi eksperymentowac ze smakie , moze dodac sobie rowniez ser fetta, ale ostrzegam nie kazdemu takie polaczenie smakuje.
Składniki
*1 dynia hokaido
*2 male marchewki
*4 kartofle
*1 kawalek imbiru (wielkosci orzecha wloskiego)
*1 sredniej wielkosci cebula
* okolo 2 lyzek octu winnego (do smaku)
* okolo 1-1.5 litra bulionu warzywnego
*1 plaska lyzeczka mielonej slodkiej papryki
* szczypta galki muszkatolowej
* lyzka cukru
Dodatkowo:
rozmaryn ,oregano,czosnek,maslo
oraz:
*2 lyzki orzechow wloskich
*3 lyzki zukru
*szczypta mielonego ziela angielskiego
Sposób przygotowania
1.
Dynie myjemy i kroimy na czesci np. osemki ,ukladamy na blaszce (mozna blache wylozyc papierem do pieczenia ) ,pomiedzy ukladamy ziola czosnek przekrojony na pol ,solimy ,pieprzymy i skkropiamy oliwa.Pieczemy w 190st. okolo 40 minut .Po upieczeniu studzimy i oddzielamy nastepnie od skorki.
2.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke ,podobnie cebule i marchewke.Imbir obieramy i scieramy na tarce do warzyw (duze oczka).
3.
W garnku dusimy na masle najpierw cebule razem z imbirem ,nastepnie dodajemy marchewke na koncu ziemniaki ,mieszamy razem krotka chwile podsmazamy delikatnie ,dodajemy miazsz z dyni i zalewamy goracym bulionem ,tak aby bulion byl okolo 2 cm wyzej niz warzywa. Delikatnie solimy i gotujemy warzywa do miekkosci.
4.
Nastepnie nalezy wszystko razem zmiksowac i doprawic naszymi przyprawami i octem do smaku .
5.
Na suchej patelni wymieszac cukier i mielone ziele angielskie i skarmelizowac.Orzech posiekac na mniejsze kawalki ,dodac do karmelu. Nalezy dokladnie polaczyc ze soba oba skladniki. Ostudzic na papierze do pieczenia
6.
Orzechy dodajemy tuz przed podaniem , na porcje zupy 2-3 orzechy.
czwartek, 15 października 2015
Salata z figami i karmelizowanymi orzechami wloskimi
Bardzo ciekawe polaczenie :)
Moj maz woli z lososiem wedzonym, ja natomiast z surowa, suszona,wedzona szynka:).
Orzechow w karmelu zrobcie wiecje,bedziecie caly czas je podjadac...sa uzależniające.
Składniki
Dla 2 osob:
*pol salaty lodowej
*4 swieze figi
*4 plasterki szynki szwardzwaldzkiej (lub wedzony losos)
*4 pomidorki koktajlowe
* mala czerwona cebula
*2 lyzki orzechow wloskich
*3 lyzki zukru
*szczypta mielonego ziela angielskiego
Dresing:
*1 lyteczka musztardy miodowej
* 1 lyzka oliwy z oliwek
* 1-2 lyzki octu winnego lub soku z cytryny
* sol,cukier lub plyny miod ,pieprz swiezo mielony
* mieszanka suszonych ziol
Dodatkowo:
*2 lyzki oliwy do smazenia
Sposób przygotowania
1.
Salate umyc,osuszyc i porwac na male kawalki.Pomidory umyc,osuszyc i pokroic na cwiartki.Cebule obrac i pokroic na cienkie plasterki.
2.
Figi umyc, osuszyc i odciac wystajace konce. Przekroic na pol. Na dobrze rozgrzanej oliwie krotko smazazyc (przekrojona strone tylko).
3.
Plasterki szynki lub lososia pokroic na paski.
4.
Na suchej patelni wymieszac cukier i mielone ziele angielskie i skarmelizowac.Orzech posiekac na mniejsze kawalki ,dodac do karmelu. Nalezy dokladnie polaczyc ze soba oba skladniki. Ostudzic na papierze do pieczenia.
5.
Przygotowanie dresingu : W misce ucieramy szybkimi ,energetycznymi ruchami musztarde z octem/sokiem z cytryny ,nastepnie wlewamy powoli oliwe i dalej ucieram do powstania jednolitego sosu doprawiamy cukerm ,sola i pieprzem do smaku . Dodajamy suszone ziola i odstwaiamy na kilka minut w chlodne miejsce .
6.
Salate,pomidory i cebule wymieszac z dresingiem.Przelozyc na talerze i ulozyc figi,orzechy i szynke lub lososia.Podawac zaraz po przygotowaniu.
środa, 14 października 2015
"Brzoskwiniowe Love " (tort makowo-brzoskwiniowy)
Tort ktory zrobilam sama sobie ;).
Moj tort urodzinowy. Zdjecia robione na szybko. Zapewniam ,ze tort jest bardzo pyszny.
Składniki:
Biszkopt makowy:
6 białek
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Skladniki masy:
800 ml slodkiej smietany 30%
2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
kwaskowaty dzem
1 puszka brzoskwin
dowolna dekoracja
* szklanka o pojemnosci 250 ml
Sposób przygotowania
1.Biszkopta makowy: Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Wymiary tortownicy to 24 cm lub tortownica w ksztalcie serca o podobnej wielkosci . Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.
2.Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.
3.Galaretki : galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wody .
4.Owoce odsaczamy i osuszamy.
5.Smietane ubijamy ,nastepnie dodajemy zaczynajaca tezec , ale jeszcze plyna galaretke i dokladnie laczymy ze soba te dwa skladniki.
6.Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy mase i ukladamy brzoskwinie pokrojone w czastki (wciskajac je w mase ), nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie ponownie mase ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .
7. Dekorujemy wedlug uznania .
8. Tort najlepiej przygotowac dzien wczesniej i odstawic w chlodne miejsce , najlepiej do lodowki . 10 minut przed podaniem ciasto powinno postac w temperaturze pokojowej i w tym czasie dekorujemy .