czwartek, 29 stycznia 2015
Soczysty filet z indyka w musztardowej skorupce , pieczony na soli
W zwiazku z tym , ze trwam w swoim postanowieniu pozbycia sie do wiosny kilku kilogramow ,wymyslam dania ktore beda choc troche dietetyczne , smaczne i zeby byly dla calej rodziny (aby uniknac podwojnego gotowania ;) ).
Pomyslalam sobie , ze na niedzielny obiad zrobie miesna pieczen . Moj wybor padl na filet z indyka .
Filet z indyka jest ciezki do przygotowania , tak aby byl fajnie soczysty . Pomyslalam sobie , ze upieke go na soli i dodatkowo zabiezpiecze musztardowa skorupka :) , podobnie przygotuje jak karkowke na soli (przepis na karkowke od dluzszego czasu jest juz na blogu ) .
Jak pomyslalam , tak zrobilam.
Filet wyszedl bardzo soczysty . Ja zjadlam z miksem salat , reszta rodziny dodatkowo miala pieczone ziemniaczki .
Pozostal spory kawalek , ktory sie okazal na zimno swietna wedlinka do kanapek.
Polecam , taki sposob przygotowania :)
Skladniki :
* 1,5 kg fileta z indyka
* 0,5 -0,7 kg soli
* sloiczek musztardy francuskiej ostrej
* skladniki marynaty :
2 lyzeczki plaskie soli , jedna/czwarta lyzeczki pieprzu kolorowego (swiezo mielonego ) , pol lyzeczki slodkiej papryki w proszku , tyle samo ostrej ,suszone ziola -u mnie bylya to mieszanka 7 ziol do salatek ,suszonych -ziola dodajemy wedlug uznania ,4 lyzki oleju
Sposob przygotowania :
1. Filet myjemy , osuszamy .
2. Skladniki marynaty laczymy ze soba i nacieramy filet z indyka .
3. Odstawiamy na 10-12 godzin .
4. Blaszke wykladamy papierem do pieczenia , wysypujemy na nia sol tak zeby nasze mieso sie na nim zmiescilo .
5. Ukladamy filet z indyka i dokladnie smarujemy z kazdej wolnej strony musztarda :
6. Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku ( gora , dol ) przez okolo 1 godzine i 20 minut .
7. Nastepnie wyjmujemy i pozostawiamy na 10 minut , aby soki rownomiernie sie po calym miesie rozeszly - dosc wazne to jest :)
8. Oczyszczamy z musztardy i soli , kroimy na pol centymetrowe plastry i podajemy np. z salat z dresingiem i pieczonymi kartoflami lub ryzem .
Taki filet jest rowniez swietna wedlina na zimna , duzo lepsza niz ta ze sklepu ;).
Polecam serdecznie !
piątek, 23 stycznia 2015
Pieczone udka rozmarynowo - czosnkowe
Gdyby ktos z was pytal czy sa pyszne , to odpowiedz brzmi : bardzo pyszne ;) .
Osobiscie uwielbiam polaczenie rozmarynu z czosnkiem .
Udka najlepiej zamarynowac dzien wczesniej, zeby wydobyc aromat z rozmarynu i czosnku.
Samo przygotowanie , nie zabierze duzo czasu :)
Skladniki dla 6 osob :
* 6 udek lub cwiartek z kurczaka
* 6 galazek rozmarynu
* 3 zabki czosnku
* sol,pieprz, slodka papryka w proszku
* 4 lyzki oleju
* 2 cebule
Sposob przygotowania :
Udka najlepiej zamarynowac dzien wczesniej , wspaniale wtedy przejda ziolami i czosnkiem.
1. Rozmaryn rozetrzec w rekach , aby uwolnic olejki eteryczne . Mozna rowniez posiekac na drobniejsze kawalki.
2. Czosnek posiekac lub przecisnac przez praske.
3. W misce wymieszac sol (okolo 2 plaskich lyzeczek ) , pieprz swiezo zmielony (okolo pol lyzeczki plaskiej ) , papryke slodka (pol lyzeczki) ,rozmaryn i czosnek.
4. Udka / cwiartki umyc , osuszyc i dokladnie natrzec marynata , nakryc i odstawic w chlodne miejsce na noc .
5. Na godzine przed pieczeniem wyjmujemy z lodowki , aby nabraly temperatury pokojowej.
6. Udka ukladamy na blasze a pomoiedzy udkmi ukladamy pokroiona w cwiartki cebule .
7. Udka pieczemy w nagrzanym piekarniku :
Termobieg : 180 st okolo 55- 60 minut
Gora dol grzanie bez termobiegu : 195- 200 st przez 60 minut
Czas pieczenia jeste uzalezniony od wielkosci udek/ cwiartek i mniejsze , tym krocej pieczemy . Najlepiej zdac sie na intuicje lub wyjac jedno udko i sprawdzic , czy nam odpowiada .
czwartek, 15 stycznia 2015
Danie jednogarnkowe a´la Lasagne
Wariacja na temat Lasagne .
Warjacja ktora zagosci w naszym domowym menu na stale , poniewaz wszystkim bez wyjatku smakowalo.
W jednym garnku spotykaja sie skladniki na tradycyjna Lasagne , potem laduja w miseczce na zupe z pieknym kleksem sera Ricotta wymieszanego z Creme Fraiche.
Polecam wyprobowac :)
Skladniki dla 6 osob :
*2 cebule
*2 zabki czosnku
*2 marchewki
*150 gram selera (bulwy)
*600 gram karkowki (mozna pomieszac z wolowina pol na pol )
*125 g sera Ricotta
*150 g creme fraiche
*75 g parmezanu w calosci
*2 kartony przetartych pomidorow ( po 500 ml)
*3 lyzki przecieru pomidorowego
*150 g makaronu szerokie wstazki lub na lazanki
*przyprawy : 2 lyzki Oregano suszonego,swieza bazylia,2 lyzeczki slodkiej papryki ,1 lyzeczka ostrej papryki ,2 lyzeczki cukru,sol ,pieprz
Sposob przygotowania:
1. Mieso myjemy ,osuszamy i mielimy.
2.Cebule kroimy w kostke ,czosnek siekamy .
3.Marchewke i seler kroimy w drobna kostke.
4.W glebokim garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebule oraz czosnek. Dodajemy mieso i dobrze obsmazamy , rozbijajac grudki.Dodajemy marchewke i seler , oraz przecier pomidorowy i przez chwile razem smazymy.Dodajemy Oregano ,obie papryki .
5. zalewamy 1/2 literm goracej wody ,oraz przetartymi pomidorami . Dodajemy cukier i dusimy pod przekryciem okolo 15 minut.
6.Dodajemy makaron i gotujemy przez Taki czas jaki jest podany na opakowaniu makaronu.
7.Doprawiamy sola i pieprzem w momencie dodania makaronu.
8.Ricotta i creme fraische mieszamy na gladka mase , doprawiamy sola i pieprzem . Parmezan scieramy na tarce .
9. Lasagne-zupe nakladamy do miseczek , dodajemy kleks (okolo lyzki ) mieszanki ricotty , oraz posypujemy kilkoma listkami swiezej bazyli.
środa, 7 stycznia 2015
Ges w towarzystwie pomaranczy (pieczona w calosci )
Moja kolejna propozycja podania gesi , jest ges z dodatkiem pomaranczy . Polaczenie pyszne , pomarancz nie dominuje ,jest lekko wyczuwalny -tak w sam raz :) . Pyszna propozycja na swiateczny lub uroczysty obiad . Malo pracy a efekt wow gwarantowany :).
Polecam i zapraszam do zapoznania sie z przepisem :)
Składniki
* ges (juz sprawiona ) 4-5 kg
* 6 pomaranczy duzych
* 4 gozdziki
* 4 zabki czosnku
* 3 lyzeczki soli
* pol lyzeczki pieprzu mielonego
* 2 lyzki majeranku
* 2 listki laurowe
* 6 ziarenek jalowca
* kilka ziarenek pieprzu kolorowego
Sposób przygotowania
1.
Sol ,majeranek ,pieprz mielony i przecisniety czosnek mieszamy .
2.
Ges nalezy umyc , osuszyc i pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
3.
Mieszanka soli ,pieprzu majeranku i czosnku nacieramy ges dokladnie z kazdej strony , oraz w srodku. Ges odstawiamy na 12 godzin w chlodne miejsce.
4.
Z 2 pomaranczy wyciskamy sok. Pozostale pomarancze obieramy i kroimy na czastki i mieszamy z gozdzikami ,listkiem laurowym ,pieprzem w ziarenkach ,jalowcem i wkladamy do srodka gesi.
5.
Ges ukladamy na duzej glebokiej blaszce (wazne bo z gesi wytopi sie duzo tluszczu ) , piersiami do dolu . Wlewamy sok z pomaranczy i ewentualnie ukladamy kilka plastrow pomaranczy wokol gesi . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy okolo 2 godzin , nastepnie zmniejszamy do 160-170 st. i pieczemy jeszcze godzine ..
6. Po okolo godzinie pieczenia , ges nalezy polewac wytworzonym sosem (tluszcz +sok ) co jakis czas (co 15-20 minut )
Rady
Czas pieczenia jest uzalezniony od wielkosci gesi oraz od tego czy to ges wiejska od gospodarza czy taka ze sklepu , ges ze sklepu piecze sie krocej .
Moj przepis , zostal "Przepisem miesiaca " w miesieczniku Przyslij przepis :)
Zimowa Bawaria -widok z mojego balkonu :)
Zima na Bawarii jest przepiekna :) .
Jedynie o 5 rano jak do pracy nie mozna dojechac , to troche denerwuje ;)
Mam nadzieje , ze wkrotce pojawi sie wiecej fotek zimowych :)
Jedynie o 5 rano jak do pracy nie mozna dojechac , to troche denerwuje ;)
Mam nadzieje , ze wkrotce pojawi sie wiecej fotek zimowych :)