Ten wpis bedzie edytowany ,dlatego ze dojda zdjecia jeszcze , gotowych juz pierniczkow.
Pierniczki mozna przechowywac w szczelnie zamknietym opakowaniu przez dluzszy czas .
Miekkie sa zaraz na drugi dzien po upieczeniu .
Składniki
* 1,25 kg maki* 1,5 szklanki cukru
* 2 kostki masla
* 25 dkg miodu
* 4 jajka
* 1 lyzeczka sody
* 1 lyzeczka amoniaku
* pol szklanki wody
* 3 przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
- 1.
- Wode ,miod i sode zarumienic w garnku,dodac cukier i Maslo - wszystko podgrzac.
- 2.
- Make wymieszac z amoniakiem i przyprawa do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (wazne ! )- nie musi byc zimna ,ale nie moze byc goraca ,bo sparzy nam make- zalac make .
- 3.
- Jajka nalezy roztrzepac i dodac do reszty skladnikow.
- 4.
- Dokladnie wszystko wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na okolo 24 godziny.
- Ciasto ma luzna konstyntencje . Nalezy wyrabiac w glebokim naczyniu , najlepiej plastikowej misce -na drugi dzien bedzie nam lepiej je wydostac z miski .
- 5.
- Nastepnego dnia ciasto nalezy porcjami rozwalkowywac ,wycinac pierniczki . Pieczemy w 180 st. (grzanie gora ,dol ) ,na srodkowym poziomie piekarnika. Ja pieke na papierze do pieczenia. Czys pieczenia ,to okolo 8 do 10 minut w zaleznosci od wielkosci pierniczkow.
- 6.
- Pierniczki ozdabiamy wedlug gustu.
Jezeli ciasto bedzie miekkie i bedzie sie kleic do stolnicy ,nalezy ciasto wlozyc do lodowki i wyjmowac po takim kawalku jak potrzebujemy do rozwalkowania . Musimy wziasc pod uwage ,ze to jest tluszcz i w temperaturze pokojowej moze nam sie z nim zle pracowac - dlatego schladzamy porzadnie:)
Polecam serdecznie . To najlepsze pierniczki jakie jadlam :)